SalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winter

De Dom van Salzburg

Midden in het centrum van de Altstadt van Salzburg vind je de imposante barokke Dom van Salzburg. Op foto's zie je deze Dom helaas vaak staan met steigers ervoor. Hij wordt goed onderhouden, waardoor je de Dom zelden zonder bouwwerkzaamheden ziet...

De majestueuze Dom van Salzburg is het belangrijkste Italiaanse monumentale bouwwerk ten noorden van de Alpen en al het derde kerkgebouw op deze plaats. Het Domplein is een schitterend en sfeervol plein. Door de hoge muren om het plein heen komt het iets minder protserig over dan de andere pleinen in de stad.

Tip: boek een rondleiding met gids door de Dom van Salzburg.

Boek hier een rondleiding met gids door de Dom van Salzburg

Salzburg_dom

De hoge muren zijn grotendeels van de Residenz, het aartsbisschoppelijk paleis. De fontein op het plein is ook zeker de moeite van het bezichtigen waard. Vanaf eind oktober tot eind maart worden de fonteinen in Salzburg ingepakt om ze te beschermen tegen de vorst. Buiten deze periode is de fontein prachtig aanwezig op het plein, in de winter staat er een soort 'doos' omheen.

Aartsbisschop Wolf Dietrich gaf Santino Solari rond 1600 opdracht een Dom op deze plaats te bouwen. De vorige Dom was in 1598 door een brand volledig verwoest. Pas in 1614 werd met de bouw van de nieuwe Dom begonnen onder aartsbisschop Markus Sittikus. Twaalf jaar later kon de inwijding van de kruiskoepelkerk (de Dom) door de opvolger van Sittikus, aartsbisschop Paris Lodron worden gerealiseerd. De bouw van de torens duurde nog veel langer, die waren pas tussen 1652 en 1655 voltooid.

Salzburg_Dom

Salzburg werd gezien als het Rome van Oostenrijk. Deze Dom nam dan ook de plaats van de St. Pieter in Salzburg in. Het belang van de kerk was dus erg groot voor de bisschoppen.

De voorgevel heeft drie etages, de torens ieder vier. Het marmer dat hiervoor nodig was kwam van de nabijgelegen Untersberg (zoals het marmer voor veel monumenten in de stad). De beelden die voor de Dom (tegen de muur om de ingangen heen) staan, stellen Rupertus voor (met natuurlijk het zoutvat) en Vergilius met de kerkmaquette. Tussen hen in staan Petrus en Paulus. Op de tweede verdieping vinden we de vier evangelisten.

Er zijn drie ingangen uit het jaar 1958, in de vorm grote, zware, bronzen poorten. Deze vertegenwoordigen de symbolen geloof, hoop en liefde. In de vieringscrypte (ingang in zuidelijke deel van koepelruimte) vinden we sinds 1957 de grafkelder voor de aartsbisschoppen.

Op de trappen van de Dom wordt ieder jaar bij de opening van de Festspiele de "Jedermann" van componist Hugo von Hofmannsthals uitgevoerd. De Dom biedt een prachtig decor bij dit toneelstuk over het leven en sterven van een rijke man.

Salzburg_Dom_binnenkant,_

De Dom is 86 meter lang en 62,5 meter breed. Het interieur is anders dan je in vele vergelijkbare kerken ziet. Ondanks het vele wit en zalmroze maakt het voorportaal toch een donkere indruk. De stijl uit de 17e eeuw is consequent doorgevoerd, waardoor alle hoeken één geheel vormen. In 1944 is de koepel ingestort na een geallieerde luchtaanval. De rest van de Dom was ook ernstig beschadigd. De koepel en Dom zijn 10 jaar na de oorlog weer volledig hersteld.

In de kapellen vinden we altaren uit de Duitse barokschilderkunst. We vinden het op één na grootste orgel van Oostenrijk hier in de Dom. Het heeft 120 registers en 10.000 pijpen.  Bij het altaar zie je maar liefst vijf orgels. Op het meest rechtse orgel heeft Mozart meerdere malen gespeeld. In het Dommuseum kun je kunstschatten bewonderen. Je vindt het museum in de rechter bovengalerij. Veel kunstschatten uit Salzburg zijn meegenomen door Italianen. In Florence zijn dan ook meerdere schatten uit deze Salzburger Dom te zien.

Salzburg_Dom_koepel

Salzburg_tips-dom-6.jpgDoopvont
In de kapel aan de linkerkant bij binnenkomst is nog het enige voorwerp te zien dat herinnert aan de Romaanse basiliek die ooit op deze plaats stond. Het is een bronzen doopvont uit 1321 dat op leeuwenfiguren uit de 12e eeuw rust.

In dit doopvont zijn o.a. Mozart en zijn zusje Nannerl gedoopt. In de Dom kunnen 10.000 mensen een dienst bijwonen. 

TIP: Bekijk ook de foto-pagina van de Dom van Salzburg.

Salzburg_Dom_vanaf_de_Hohensalzburg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!