SalzburgSalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburg

Residenz

De Residenz vind je op het plein tegenover de Dom. Het gebouw is zeer prominent aanwezig. Ook hier kom je de naam Wolf Dietrich von Raitenau tegen. Onder zijn leiding is het gebouw (dat al vanaf de 11e eeuw dienst deed als zetel van de Salzburgse prins-aartsbisschoppen) ontworpen en gebouwd. Het is afgerond door de opvolgers van Wolf, hij heeft dat zelf niet meer meegemaakt. De buitenkant van de Residenz doet een nederig interieur vermoeden. Niets is minder waar...

De Residenz telt 180 kamers, waaronder 15 staatskamers. Vooral deze pronkkamers zijn prachtig. Hier krijg je een goed beeld van de rijkdom en de wereldse macht die de bisschoppen in de middeleeuwen hadden. Deze ruimtes waren vroeger alleen toegankelijk voor de bisschoppen, nu worden ze vaak gebruikt voor concerten en recepties, maar kunnen ze ook gewoon worden bezichtigd. 

Nog steeds wordt het gebouw voor officiële gebeurtenissen van de overheid gebruikt.  Qua architectuur maak je een reis door de tijd, omdat je heel wat verschillende bouwstijlen tegenkomt. Met name de Renaissance, Barok en Classicistische stijlen vind je in het gebouw en de inrichting terug. Men noemt het wel een barokpaleis, maar dat is dus niet de enige stijl die je hier zult vinden.
Salzburg_musea-residenz-g.jpg
Wolf Dietrich von Raitenau is verantwoordelijk voor het aanzien van de Residenz, zoals we dat tegenwoordig kunnen bezichtigen. Al in de 11e eeuw bestond er een Residentie voor de aartsbisschoppen, maar Wolf heeft het mooier en groter gemaakt. Mozart heeft vaak in dit gebouw gespeeld. Hij was de eerste violist die was verbonden aan het orkest van het Aartsbisschoppelijk hof. In de Conferentiehall hield Mozart op 6-jarige leeftijd zijn eerste concert.

Wat maakt het interieur nou zo bijzonder? Er ligt een enorme geschiedenis in dit paleis. Eeuwenlang hebben de bisschoppen in de regio van Salzburg hier de sceptor gezwaaid. Dat werd bijna altijd gedaan vanuit deze Residenz. Beroemdheden uit het verleden kwamen naar de Residenz als ze Salzburg bezochten. Buiten dat is het gebouw indrukwekkend door de enorme hoeveelheid kunstschatten: meesterwerken uit de schilderkunst, schilderwerk op de plafonds en muren, fresco's, stijlmeubels, marmeren portalen, inleghoutwerk en enorm veel waardevolle klokken laten de rijkdom van de 16e eeuw zien.

Salzburg_musea-residenz-k2.jpgDe plafondschilderingen in de Residenz zijn overweldigend en maken een bezoek meer dan de moeite waard. Verder is het aan te raden door de ramen naar buiten te kijken. Je ziet iedere keer een ander stukje Salzburg, wat zeer de moeite waard is.

De Residenzgalerie op de derde etage herbergt een belangrijke verzameling van schilderkunst uit de 16e-19e eeuw. Te bezichtigen zijn onder andere schilderijen van de Nederlandse meesters Rembrandt, Brueghel en Rubens. Ook Italiaanse, Franse en Oostenrijkse schilders vinden we in de galerie terug. De laatste groep komt met name uit de 17e en 18e eeuw, hoewel er ook veel Oostenrijkse meesters uit de 19e eeuw te bewonderen zijn (Waldmüller, Amerling, Makart).  Buiten de permanente tentoonstelling vinden er ook regelmatig korte tentoonstellingen.

In het begin van de 20e eeuw had de Residenz niet één stuk zelf in beheer, alles was geleend. Nog steeds zien we dat veel kunststukken in bruikleen zijn, maar ook zijn er veel stukken te bezichtigen die van het Land Salzburg zijn. Deze kunststukken vinden in de Residenz een thuis.

Salzburg_musea-residenz-k.jpgIn de film de Sound of Music zien we de Residenz verschillende malen terug. Met name als hoofdkantoor van de Duitse nazi's, waardoor er nazivlaggen uit de gote ramen hangen. In de oorlog heeft Salzburg behoorlijk wat schade opgelopen. De restauratie van de Residenz vond plaats in de originele stijl, zij het op een wat moderne manier. Vandaar dat het aanzicht van de stad nog steeds authentiek oogt.

In de toegangsprijs zit een audiotour inbegrepen. Uniek is dat dat hier ook in het Nederlands kan. Je ziet de zalen en kamers op de diverse verdiepingen en de schilderijengalerij op de 3e verdieping. Ook de mooiste zalen (de Carabinierishall en de Ridderzaal) zitten in de tour. Anderhalf uur is een gemiddelde tijd om aan de binnenkant van de Residenz te besteden.

De 'Dombogen' geeft weer een ander uitzicht op Salzburg_musea-residenz-k3.jpgSalzburg. De Dombogen is het gedeelte dat de pronkkamers van de Residenz verbindt met de Dom. Bovenop deze bogen ligt een terras dat bij de Residenz hoort en dat nog niet zo lang geopend is. Het wordt met name veel voor evenementen gebruikt. Door het openen van één deur in de Residenz ontstaat een uitzicht dat wonderschoon is, maar bij veel Salzburgers nog onbekend. Met de Residenz in de rug kijkt men uit op de Dom. Rechts ziet men de Domplatz en links de Residenzplatz, daarachter groen en de stadsbergen. Helaas is het nog maar op weinig dagen in het jaar mogelijk van dit uitzicht te genieten. Men is bezig dit te ontwikkelen.

Op de nieuwe Residenz (aan de overkant van het plein) bevindt zich een carillon dat uit Nederland komt. Het is in 1688 uit Nederland gekomen, maar pas in 1702 in werking gesteld. De 35 bellen spelen klassieke muziekwerkjes om 07.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur van Pasen tot Oktober.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!