SalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winter

Schlosspark Hellbrunn

Ten zuiden van de stad Salzburg vinden we een lustoord van de vroegere bisschoppen: Schloss Hellbrunn. Het geheel bestaat uit vier delen: het gele slot, de befaamde Wasserspiele, het park en de dierentuin van Salzburg. Je kunt je hier zeker een dag vermaken, voor kinderen is het een paradijs!

Salzburg_hellbrunn-paviljoenWe vinden ook in dit park een Sound of Music momentje: bij de ingang naar het slot vind je het beroemde paviljoen waar Liesl en Rolf hun song '16 going on 17' zongen en waar later kapitein Von Trapp zijn liefde aan Maria betuigt. Oorspronkelijk stond het in de tuin van Slot Leopoldskron, maar het is naar het park van Hellbrunn verhuisd.

Tip: wil je alles weten over het kasteel en de tuinen? Boek dan een rondleiding met gids!

Boek hier een rondleding met gids door Schloss Hellbrunn en de tuinen

Hellbrunn
De naam Hellbrunn komt van een grondwaterstroom die van de Untersberg naar de rivier de Salzach vloeide. Hellbrunn heeft veel te bieden. Aan de Hellbrunner Allee, die voor autoverkeer gesloten is, zie je vele prachtige landhuizen. Deze zijn privebezit of in overheidsgebruik en niet te bezichtigen. Onder deze huizen bevinden zich het waterslot Freisaal, Landschloss Frohnburg en de paleisjes Emsburg en Emslieb.

De laan is 6 kilometer lang en loopt vanuit het centrum van Salzburg naar Anif. Het is heerlijk om hier te wandelen of te fietsen. Via een kleine groene laan kom je bij het parkeerterrein van Schloss Hellbrunn uit en bij de ingang van het park. Hier kun je entree betalen en besluiten wat je allemaal wilt doen. Je kunt kiezen voor een bezichtiging van het park, van het huis en/of van het waterpark. Voor kinderen is dit laatste geweldig!

Salzburg_park-hellbrunnPark en tuin
Beginnend met het park zie je een uitgestekte tuin met in de verte een hoger gelegen kasteeltje. Kies je voor een fikse wandeling, dan is de keuze voor het park een goed idee. Het park wordt tijdens de Festspiele regelmatig ingezet voor het geven van concerten. Het heeft ook een eigen feest!

In de eerste twee weken van augustus (als de Festspiele in Salzburg in volle gang zijn) vindt hier 'Fest in Hellbrunn' plaats. Ook dit evenement draait veel om klassieke muziek. Je zult snappen dat dit een prachtige entourage geeft.

Het 60 hectare grote park bestaat uit vele stijlen. Rondom de grote vijvers zie je een strak aangelegd geometrisch Frans park, terwijl je noordelijker een Engels landschapspark aantreft. Er is een enorme speeltuin, de grootste van de stad Salzburg. In de zomer joggen hier mensen, in de winter zijn er loipes aangelegd zodat er gelanglaufd kan worden. Het Schlossgasthaus zorgt ervoor dat je wat kunt eten en drinken.

In de verte zie je op een heuvel het Monatsschlössl. Dit paleisje stamt uit 1615. Er zit sinds 1924 een museum van Salzburger Volkskunde in. Men was al vroeg bang dat de Salzburger boerencultuur zou verdwijnen en wilde het bewaren in dit museum. Ook vinden we op deze heuvel een stenen openluchttheater.

Salzburg_schloss_hellbrunnSlot
Kies je voor een bezichtiging van het huis (Schloss), dan kun je een audiorondleiding in vele talen krijgen (niet in het Nederlands). Aartsbisschop Marcus Sittikus was erg onder de indruk van de Romeinse villa's van Frascati. Hij gaf Antonio Solari de opdracht op dit punt een groots jacht- en lusthof met park aan te leggen. Dat gebeurde van 1613 tot 1619. Antonio Solari was ook de bouwmeester van de Salzburger Dom. 

Een onbekende bezitter in het begin van de 19e eeuw heeft het huis bijna leeggeroofd, waardoor de kunstschatten uit de bisschoppelijk periode zijn verdwenen. Het draait nu met name om de muur- en plafondschilderingen. Op de eerste verdieping vinden we de vorstelijke vertrekken: de feestzaal, de bordestrap en de muziekzaal zijn het meest in het oog springend. Hier vond in 1617 de eerste operauitvoering op Duitse bodem (wat het toen was) plaats.

Het slot was bedoeld om de illustere gasten van de aartsbisschop te ontvangen met receatie en vermaak, maar zeker ook om de macht van de Salzburger aartsbisschop weer te geven. Je vindt er vele vervreemdingen van de realiteit, zoals het slot het zelf noemt, met veel fantasie en sprookjesfiguren, tapijten uit het Verre Oosten en fresco's van feestvierende tijdgenoten van de aartsbisschop.

In principe was Hellbrunn een jachtslot en was het niet de bedoeling hier lang te logeren of te verblijven. Vanzelfsprekend is men in het verleden regelmatig van dit principe afgeweken. De beste keuze maak je als je de lusttuin gaat bekijken. Vooral met kinderen is dit geweldig. Van ver hoor je het geschreeuw en gelach van de toeristen die de tuin bezoeken.

Wasserspiele
Bisschop Sittikus hield van gasten en hield van grappen. Deze combinatie zorgde voor een tuin met allerlei verborgen mechanische waterornamenten die je tijdens een rondleiding allemaal te zien krijgt. We gaan ze niet allemaal verklappen, maar de stenen tafel is het beroemdst.

Salzburg_wasserspiele-hellbrunn

Verder zie je stoelen, holen, grotten, galerijen en ornamenten waar onverwachts water uit spuit. Het is niet altijd zo dat je er nat van wordt, er zijn ook kunstige waterspektakels die prachtig zijn om naar te kijken. Alles is even mooi en verzorgd, een lust voor het oog. Zeer de moeite waard, ook zonder kinderen! 

Salzburg-hellbrunn-dierentuinDierentuin
Tenslotte kun je kiezen voor de dierentuin aan de voet van de Hellbrunnse berg. Je moet dan naar een andere ingang dan die voor de tuinen en het huis. Het is een grote en ruim aangelegde dierentuin met ruim 400 diersoorten.

De Hellbrunner dierentuin staat bekend om de witkop- en ganzegier. Ze lopen en vliegen vrij rond in de dierentuin.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!