salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Odyssee reisgids Salzburg

Salzburg wordt geassocieerd met Wolfgang Amadeus Mozart en de film The Sound of Music. Maar de stad aan de Salzach heeft meer te bieden: een fraaie binnenstad met gebouwen in weelderige barokstijl, intieme pleinen, smalle straatjes en de hoog boven de stad gelegen burcht Hohensalzburg. 

Salzburg_Boeken_Odyssee.jpgSalzburg wordt door de rivier de Salzach in tweeën gedeeld, de Altstad en de Neue Altstadt, en wordt omgeven door twee bergen, de Mönchsberg en de Kapuzinerberg. Tot 1816 leidde de stad als kleine onafhankelijke staat een eigen leven los van Oostenrijk. De machtige en invloedrijke prins-aartsbisschoppen bestuurden het ministaatje als absolute vorsten. In de 17de eeuw gaven de ambitieuze aartsbisschoppen de stad haar barokke aanzien dat kon wedijveren met de pracht en praal van de Italiaanse steden.

De barokke kerken, pleinen en straten in de Altstadt van Salzburg herinneren aan deze tijden. Salzburgs beroemdste zoon W.A. Mozart leeft voort in zijn muziek en in de wereldberoemde Salzburger Festspiele. Zijn beeltenis is nadrukkelijk aanwezig in het stadsbeeld. Elke doos met Mozartkugeln – bonbons van chocolade, pistachenoten en marsepein – draagt zijn portret.

Ook de liefhebbers van de film The Sound of Music kunnen de filmlocaties bezoeken. Zo zong de gouvernante Maria (Julie Andrews) met de Von Trapp-kinderen het beroemde lied Do-re-mi in en rond het Schloß Mirabell. Ondanks de vele toeristen die overdag door de stad wandelen en de terrassen bevolken, heeft Salzburg haar provinciale karakter behouden.

’s Avonds is de Altstadt zo goed als uitgestorven en bieden de lege straten en pleinen het aanzien van een openluchtmuseum na sluitingstijd.

Salzburg 
Yang Yang Chiu
Odyssee reisgidsen
ISBN 9789461230270
€ 18,50 (paperback)

Niet leverbaar

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!