salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Maria Plain, bedevaartsoord bij Salzburg

Als je op één van de vele uitzichtspunten van Salzburg staat, zie je bijna altijd een geel-witte kerk in de verte, in het groen op een heuvel liggen. Deze kerk hoort bij het bedevaartsoord Maria Plain in het plaatsje Bergheim bij Salzburg. Je kunt hier gemakkelijk naar toe, iedere dag is de kerk open en zijn er diensten. De bezoekers zijn de vaste parochianen, die in prachtige dracht de mis bijwonen.

In de barokke kerk van Maria Plain wordt een schilderij van Maria (uit de 17e eeuw) vereerd. Het is een schilderij van Maria Hemelvaart (15 augustus). Dit schilderij van een onbekende schilder heeft een brand in een bakkerij in een Beiers dorp doorstaan en heeft, nadat het eerder in Maria Plain terecht was gekomen en het wonderen had verricht (genezingen), vele plaatsen gehad. Uiteindelijk is het origineel (er waren inmiddels kopieën gemaakt) terug gekomen in de kerk van Maria Plain, die nu onderdeel is van het St. Petersklooster in Salzburg. 

Om de kerk heen zie je vele kapelletjes, waardoor je echt het gevoel krijgt dat het hier om meer gaat dan alleen een parochiekerk op een berg. In 2003/2004 is de buitenkant van de kerk gerenoveerd, waardoor het er nog steeds prachtig uitziet. De kerk stamt oorspronkelijk uit de 17e eeuw en staat er dus al heel erg lang. In de kerk vind je een prachtig altaar en een bezienswaardig orgel, waar men hier erg trots op is,
Salzburg_tips-maria-plain-g.jpg
Kapellen
Om de kerk staan meerdere kapellen, ieder met een eigen betekenis. Zo is er de Heilige graf kapel, met een kopie van het Heilige Graf in Jeruzalem. Ook kun je de Schmerzenskapelle met een prachtige Pietà en de Ursprungskapelle met een kopie van het schilderij van Maria, waar het hele bedevaartsoord door is ontstaan, bezichtigen.

Salzburg_tips-maria-plain-k.jpgBij dit bedevaartsoord zit een souvenirswinkeltje, dat erg op religie is gericht en minder op toerisme. Verder is het echt een parochiekerk en staan er geen duizenden mensen in de rij om de kerk te bezichtigen. Het is toch de moeite waard om Salzburg even te verlaten en letterijk naar hogere sferen te reizen, om Maria Plain te bezoeken. 

Op zondagmorgen zijn er vier diensten (met voorafgaand gelegenheid tot biecht) en in de middag een rozenkransdienst. Op 'door de weekse dagen' is er 's morgens vroeg om 08.00 uur en om 10.00 uur een dienst. Voor verdere informatie over architectuur van de kerk, dienstinhoud, tijden van diensten, foto's, concerten en andere info verwijzen we je naar de website van Maria Plain.
Kijk vooral ook of er tijdens jouw verblijf een processie in Maria Plain plaats gaat vinden, dit is erg indrukwekkend en zeer de moeite waard om mee te maken.  

De kerk is iedere dag van 07.00 tot 19.00 uur open om te bezichtigen.

Maria Plain
Plainbergweg 38
5101 Bergheim bei Salzburg       

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!