SalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburg

Wijk Nonntal

Nonntal ligt aan de rand van de Altstadt van Salzburg, aan de oostelijke uitlopers van de Mönchberg. Een wijk in Salzburg met veel bezienswaardigheden.

Salzburg_wijken-Nonntal-k1.jpgNonnberg is het klooster dat de wijk Nonntal domineert. We vinden dit oudste vrouwenklooster van het Alpengebied wat hoger op de berg. Je moet er een klim voor over hebben om de kerk van het klooster te bezichtigen. Alleen de kerk en de kleine begraafplaats van dit klooster zijn te bezichtigen, we bespreken het verder bij de Monumenten.

Er is meer in Nonntal. De naam van deze wijk is afkomstig van de net genoemde Stift Nonnberg. De nonnen zijn hier al vanaf de 7e eeuw. Je bereikt deze wijk door vanuit de Altstadt richting de Mönchberg te lopen via de Kaigasse naar de Nonnbergstiege. In dit gedeelte vind je vele leuke, soms artistieke winkeltjes. Als je niet naar boven loopt om de Nonnberg te bezoeken, kun je er ook omheen lopen. Je volgt dan de Nonnberggasse en de Brunnhausgasse/Erhardgasse om de Mönchberg heen.

Salzburg_wijken-Nonntal-Erhardkirche.jpgAan het einde van de Erhardgasse ga je rechtsaf, de Nonntalerhauptstrasse op. Hier vind je de prachtige Erhardkirche, genoemd naar de beschermheilige van de zieken. In de 17e eeuw kwam deze kerk te staan op de plek waar toen een bouwvallige 13e eeuwse gotische kerk stond. Deze kerk werd tussen 1685 en 1689 door Giovanni Gaspare Zuccalli gebouwd. Het wordt tot één van de belangrijkste werken van de Italiaanse architecten gerekend. Binnen zie je prachtig stukwerk van Francesco Brenno en een prachtig hoogaltaar met altaarblad van Johann Michael Rottmayr uit 1692.

Verdere bezienswaardigheden in de wijk Nonntal zijn de rijke burgerhuizen aan de Kaigasse. Kai komt van het woord G'hai, wat de naam is van het vlechtwerk van de oeverbevestiging van de Salzach. Aan de Kaigasse vinden we hofjes met statige fassadenhuizen, de Kanonikalhöfe. Ze stammen uit de tijd van aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau, die de huizen liet bouwen voor het personeel van de Dom en bijbehorende gebouwen.

Veel van de gebouwen zijn bezienswaardig. Nummer 6 en nummer 8 is de voormalige herberg "Zum weissen Ross" en later "Salmansweilerhof". Hier dicteerde de beroemde arts en natuurgeleerde Paracelsus zijn testament. Nummer 12: bij dit met arcaden versierde huis uit de 16e eeuw, het voormalige Dom-decanaat, vind je de Trakl-Brunnen. Deze bron/fontein uit 1957 van Toni Schneider-Manzell laat een naakte jongeling zien. Omdat zich hier nu belastingkantoren bevinden, noemt men deze fontein ook wel "de onbekende belastingbetaler".

Nummer 16 is het voormalige rentmeesterkantoor met een romantische arcadenboog uit de vroege 16e eeuw. Nummer 33: in de kelder van dit pand vond men de resten van een vroegere romeinse tempel. Nummer 39-43: dit wordt beschouwd als één van de meest bezienswaardige gebouwen van Salzburg, de Posthof. Het is gebouwd in de stijl van de jaren '30 van de vorige eeuw, ontworpen door Martin Knoll. In het Nonntal heerst vaak een bedrijvige drukte. Het is een historische wijk met vele hedendaagse activiteiten. In de schaduw van de Mönchberg kan het er heerlijk toeven zijn.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!