SalzburgSalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburg

Linzergasse

De Linzergasse is een schilderachtige straat met een enorme geschiedenis. Je vindt hem door vanuit de Altstadt de Staatsbrücke te nemen en zo naar de overkant van de Salzach te gaan. De straat die je na de brug volgt is de Linzergasse.

De Linzergasse was vroeger de doorgangsstraat voor de postkoetsen om de stad uit te komen. Hij werd door vier poorten afgesloten. Ondanks de stadsbrand van 1818 en de Tweede Wereldoorlog staan er nog steeds huizen die 600 jaar oud zijn.
Salzburg_winkelstraten--Linzergasse1.jpg
Tegenwoordig is de Linzergasse een leuke winkelstraat, een goed alternatief voor de veel duurdere Getreidegasse. Buiten leuke winkels vind je hier ook veel gebouwen met geschiedkundige achtergrond: 

Salzburg_winkelstraten--Linzergasse-apothhek.jpgNr. 5 is de Engel-Apotheek. Vroeger woonde hier de dichter Georg Trakl, die hier zijn praktijk had. Hij kwam hier voor het eerst in aanraking met drugs, wat ook zijn dood werd. Trackl is maar 27 jaar geworden. Hij is in 1887 in Salzburg geboren en in 1914 aan het front in Polen overleden. In zijn korte leven kwam hij al vroeg in aanraking met opiaten. Men zegt dat hij daarom graag apotheker wilde worden, om zich gemakkelijker toegang tot deze middelen te kunnen verschaffen.
Georg Trackl was een befaamd dichter, waarvan we nog vele werken kunnen lezen. In de Mirabell Garten vinden we een gedenkplaat voor Georg Trackl met een gedicht van hem (Musik im Mirabell).
Trackl was enorm depressief, wat niet beter werd toen hij aan het front gewonde soldaten moest verzorgen. Zijn depressies werden steeds dieper. Hij werd zelfs opgenomen en is uiteindelijk aan een overdosis cocaïne overleden. Men weet niet of dit op eigen initiatief gebeurde ofdat het een ongeluk was. Men gaat uit van het eerste, omdat Trackl door zijn depressiviteit al vaker suicidaal was geweest. Ondanks zijn jonge leeftijd bij sterven heeft hij toch enorm veel werken nagelaten. De moeite waard om deze te lezen!

Op nr. 9 bracht de Richard Mayr zijn jeugd door. Deze operaster heeft veel optredens verzorgt voor de Festspielen in Salzburg. Hij ligt begraven op het St. Peterskerkhof. Richard Mayer leefde van 1877 tot 1935.
Bij de 'Hutsalon' woonde vroeger Paracelcus (beroemd arts, theoloog en astroloog). Hij woonde hier in 1540 en 1541. Paracelcus ligt begraven op de Sebastiansfriedhof, ook in de Linzergasse.  
Nr. 39 is de Bruderhof. Hier bevond zich vroeger (in de 15e eeuw) een armenziekenhuis. Tot in de jaren '90 van de vorige eeuw bevond zich hier de brandweercentrale. 

Winkels 
In de Linzergasse heb je ook een aantal bijzondere winkels:
Nr. 32, behalve kaarsen verkoopt deze zaak ook pepernootachtig snoepgoed (Johann Nagy). 
Nr. 41 Hanna Trachten, prachtige streekkleding. Leuk om eens te kijken.
De keukenwinkel op nr. 56
muziekwinkel op nr. 58.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!