Salzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Salzburg en Bier, een goede combinatie

Salzburg kent vele specialiteiten in dranken. Een van deze specialiteiten is echter een geliefde en bekende drank overal ter wereld. We stappen even af van Heineken en gaan over op Stiegl. Ja.., we hebben het over bier!

De biercultuur heeft in Salzburg een lange traditie. Al in de 14e eeuw begonnen de eerste brouwerijen bier te brouwen. In de tijd van Mozart (18e eeuw) waren er alleen al in de stad Salzburg 13 brouwerijen. Vandaag de dag hebben al die honderden jaren ervaring in het brouwen van bier geleidt tot een charmante mix van traditie en vernieuwing.

Overal in de stad zie je de traditie in namen en bierlokalen terug. Stiegl is Oostenrijks grootste en meest bekende private bierbrouwerij, maar wat te denken van Augustinerbier, Die Weisse, Trumer en Hofbräu. In de stad Salzburg en de directe omgeving zijn momenteel nog tien brouwerijen te vinden.
Sommige zijn nog te herkennen aan de prachtige muurschilderingen op de gebouwen.
Salzburg_bier-1-g.jpg
Bij zoveel bierbrouwerijen horen natuurlijk ook bierlokalen. Hier kun je in een gezellige omgeving genieten van allerlei soorten bier. Deze gelegenheden variëren van gezellige biertuinen (Biergarten), tot luxe gastronomische restaurants en moderne biercafe's. Salzburg is een centrum van het Bier in Europa aan het worden. Sinds 2001 is Salzburg uitgeroepen tot 'het Mekka van de Bierconsument'.

Salzburg_drinken-bier-1-k.jpgHierover kun je meer vinden op de site www.bierig.org. Bierig zorgt o.a. voor de bevordering van de biercultuur, cursussen om thuis bier te brouwen, brouwerij-bezichtigingen, bierfestivals en een eigen Biermagazin. Bovendien organiseren ze een nationaal kampioenschap hobby- en thuisbrouwen.

In Salzburg vind je ook de opleiding tot biersommelier. Bij de universiteit neemt bier een belangrijke plaats in. Hier vinden we het Centrum voor Gastrosophie, dat zich onder andere onderzoeksvragen stelt als: Hoe heeft bier 500 jaar geleden gesmaakt, waar komt het verhaal van de bierbuik vandaan en waarom mag je geen bier op wijn drinken?

Bierbrouwerijen die te bezoeken zijn:
* Stiegl-Brauwelt Bräuhausstrasse 9 5020 Salzburg 004366283871492 www.stiegl.at office@stiegl.at Het beste kun je hier met een taxi naartoe rijden. Vanuit het centrum is het best ver lopen. Je kunt bij Stiegl een rondleiding krijgen, er is een winkel en een gezellig restaurant, waarbij je heerlijk bij het bier kunt eten! Met name streekspecialiteiten staan op het menu!

* Augustiner Bräu Kloster Mülln Lindhofstrasse 7 5020 Salzburg 0043662431246 deze brouwerij is iedere dag rond 15.00 uur geopend tot laat in de avond. Je vindt hier een stuk levende geschiedenis, omdat hier vanaf 1621 bier gebouwen wordt. Door de traditionele manier van brouwen heeft dit bier nog een ouderwets lekkere, eigen smaak. Hier vinden we de grootste biertuin van Salzburg. Ook vinden we in de kelders gangen met kraampjes met allerlei soorten bier en bijpassende worst. Deze kelder gaat vanaf 17.00 uur open en is een "hit" in de stad. Iedereen gaat hierheen, het is er altijd druk.

* Die Weisse Salzburger Weissbierbrauerei Rupertgasse 10 5020 Salzburg 0043662872246 www.dieweisse.at op zondag gesloten, verder bijna iedere dag om 10.00 uur geopend. Hier vind je niet alleen een brouwerij, maar ook een proeverij, een biergarten en een bar.

* Trumer Privatbrauerei Brauhausgasse 2 5162 Obertrum bei Salzburg 004362197411 buer@trumer.at Hier kun je worden rondgeleid door een biersommelier, proeven in de bierkelder en de vele seizoensbieren leren kennen. Het is een familiebedrijf dat even buiten Salzburg ligt (13 kilometer). Gezellige bierlokalen in de stad (dit is een greep uit het grote assortiment).

* Wildermann Dit is één van de oudste gelegenheden in Salzburg. Buiten een heerlijke bierkaart kun je hier ook terecht voor een lekkere, betaalbare maaltijd. Getreidegasse 20 5020 Salzburg 0043(0)662841787 info@wilderman.co.at www.wilderman.co.at

* Stieglkeller Festungsgasse 10 5020 Salzburg 0043 (0) 662825608 Dit bierlokaal wordt geroemd omdat het het mooiste bierlokaal in Salzburg zou zijn. In de wintermaanden is het gesloten, je kunt er terecht van mei t/m september. Het restaurant ziet er prachtig uit, maar er is ook een biertuin waar het heerlijk toeven is. * Zum Fidelen Affen Priesterhausgasse 8 5020 Salzburg 0043662877361 Vanuit de Altstadt gezien ligt dit bierlokaal (tevens restaurant) aan de overkant van de Salzach. Gezellige gelegenheid.

* Sternbräu Biertuin midden in de stad, in één van de Durchstrassen van de Getreidegasse. Ziet er erg gezellig uit, is heerlijk om te lunchen of in de middag /avond te genieten van het heerlijke Salzburger bier. In de winter is er geen tuin, dan kun je binnen genieten van de kaart van Sternbräu. www.sternbraeu.at Greisgasse 23-25 5020 Salzburg 0043 (0)662842140 De VVV geeft een folder uit waar je alle bierbrouwerijen en lokalen op kunt vinden (incl. kaart). Deze folder heet "Salzburger Bierkultur, Qualität und Vielfalt". Aan te vragen bij www.salzburg.info/bierkultur
Salzburg_bier-2-g.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!