SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

De oorzaak - Thomas Bernhard

‘De oorzaak’, dat oorspronkelijk in 1975 verscheen, is het autobiografische verhaal van Thomas Bernhard dat in 1943 begint en in Salzburg speelt.

Salzburg_Boeken_Thomas_Bernhard_De_oorzaakBernhard voert een causaal onderzoek dat niets en niemand spaart: de school is een kerker, de stad Salzburg een doodsziekte, de vernietiging alomtegenwoordig. Het enige lichtpuntje is zijn grootvader, die hem vertelt over Mozart, Rembrandt en Beethoven. Met een precieze, zuinige, bijna realistische toets en de voor Bernhard kenmerkende techniek van herhaling slaagt hij erin de verschrikkingen van kostschool, oorlog, nationaal-socialisme en geloof zichtbaar te maken.

Thomas Bernhard (1931-1989) was een in Nederland geboren Oostenrijkse schrijver. Hij was een van de bekendste toneelschrijvers van zijn tijd. Naast zijn toneelwerken schreef hij onder andere romans en autobiografisch proza die gerekend worden tot het belangrijkste proza in het Duitse taalgebied.

Thomas Bernhard was een buitenechtelijk kind dat aanvankelijk bij zijn grootouders opgroeide, maar naderhand ook in Nationaal Socialistische internaten terechtkwam. Deze jeugd en de gevolgen ervan zijn in veel van zijn werken terug te vinden. Ook zijn zwakke gezondheid speelt in veel van zijn werken een belangrijke rol. Tot zijn dood zal hij een haat-liefde verhouding hebben met Oostenrijk. Zo verbood hij het opvoeren van zijn toneelwerken in Oostenrijk tot 50 jaar na zijn dood.

De autobiografische romans van Thomas Bernhard zijn alle vijf verkrijgbaar in vertaling van Ria van Hengel.

De oorzaak - Een benadering
Thomas Bernhard
Uitgeverij Vleugels, 2022
ISBN 9789493186552
€27,79

Bestel De oorzaak bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!