Salzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Heimatwerken, Trachten op de Residenzplatz

Op de hoek van de Residenzplatz en Mozartplatz vind je een bijzondere winkel, met in de kelder een mini-museum: Salzburger Heimatwerk. Het draait hier allemaal om de echte Oostenrijkse kleding, in dit geval de Salzburger Tracht. Er zijn vele vooroordelen over de kleding van de Oostenrijkers, maar hier kun je zien dat het toch een beetje anders is en dat het vaak prachtige, chique en bijzondere kleding is.

Salzburg_mode-trachtmuseumIn de kelder vind je vele voorbeelden van de diverse Trachten die in Salzburg en omgeving gedragen worden. Een dergelijke Dirndl kost behoorlijk wat geld (rond de 1500 euro) en is heel bijzonder voor de dames.

Iedere streek in het Salzburger Land heeft zijn eigen kleuren en materialen. Als je uit het zuiden van de provincie komt, kun je niet de kleuren dragen die horen bij het noorden. Dat is zeker niet gebruikelijk. Meestal hebben vrouwen twee Trachkostuums waar ze jaren, zo niet hun hele leven mee doen. Het zijn niet de ordinaire kostuums die we kennen uit de films, maar het zijn prachtige jurken met vestjes en allerlei asseccoires. Bij familie aangelegenheden en allerlei feesten wordt deze Tracht gedragen. Bruiden gaan ook vaak in Tracht, ze blijven de jurk de rest van hun leven gebruiken.

Mannen Salzburg_mode-heimatwerken-trachten-op-de-residenzplatz-k3.jpghebben ook een eigen Tracht. Ook hiervan kun je vele voorbeelden zien in de kelder. Het is vaak passend bij de Tracht van de dames.

Op de Residenzplatz kun je niet alleen de Trachtkleding zien, je kunt er ook stof kopen. Trachtkleding kun je kant en klaar kopen, maar er zijn ook vele dames die de kleding zelf maken. Daavoor kun je hier de juiste stof en patronen kopen. Met een beetje geluk kun je op afstand voorzichtig meekijken bij de aankoop van stof. Alle andere benodigdheden zijn hier ook te verkrijgen. Het is zeer interessant om hier even te gaan kijken, je zult anders naar de Oostenrijkse kleding kijken na een bezoek aan dit museum en deze winkel. 

Als je nu in onze Nederlandse winkels kijkt, zie je in het modebeeld voor de herfst en winter vele jasjes en vestjes die zijn gebaseerd op de Salzburger Tracht. Het lijkt  ook een beetje mode in de rest van de wereld te worden. Wij kunnen ons een slechtere inspiratiebron voorstellen en zijn blij met deze ontwikkeling! 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!