Michaelskirche, de oudste kerk van Salzburg
De Michaelskirche op de Residenzplatz valt in eerste instantie niet zo heel erg op. Het is een zalmkleurige kerk en het is de buurman van het beroemde Glockenspielrestaurant (heet tegenwoodig Demel, al staat Glockenspiel nog wel op de gevel). Veel toeristen lopen deze kerk voorbij zonder er acht op te slaan, maar het is toch de moeite waard om er even bij stil te staan.
De Michaëlskirche is de oudste kerk in Salzburg. Het is een katholieke kerk en hij hoort bij de orde van St. Peter. Zoals de naam al doet vermoeden is de kerk vernoemd naar de aartsengel Michaël.
Voordat de Franziskanerkirche in de 12e eeuw de rol van parochiekerk voor Salzburg overnam, was de Michaëlskirche de parochiekerk voor de burgerij in Salzburg. Naast parochiekerk was het ook de keizerlijke kapel voor de Beierse keizers van het Beierse Hertogdom.
Het kerkje werd in de 8e eeuw gebouwd naast het gerechtsgebouw, dat de 'Schranne' werd genoemd. De begraafplaats lag ernaast. In de 16e eeuw is de begraafplaats verplaatst naar het kerkhof van de St. Sebastiaanskerk aan de Linzergasse.
Vroeger was de ligging van de Michaels-kerk centraler. Het lag aan de ene kant aan de Kaiser-Pfalz en aan de andere kant aan de Marktplatz. Iedere straat had haar eigen ingang naar de kerk. De ingang aan de Kaiser-Pfalz was voor de Keizer en zijn gevolg bestemd. Dit gezelschap maakte gebruik van de eerste verdieping van de kerk. De burgerij maakte gebruik van de ingang aan de Marktplatz, de begane grond van de Michaelskerk.
Toen de Marktplatz verplaatst werd en ook het gerechtsgebouw hier verdween, verdween de Michaelskerk ook uit het centum van de Altstadt en dus uit het leven van de burgerij. Het belang van de kerk nam dus snel af.
In de loop der jaren is er veel veranderd aan de kerk. De laatste grote verbouwing vond plaats van 1767 tot 1778. Hierbij is de geest van die tijd in de kerk gebracht. Het was de baroktijd, die uitbundig aan deze kerk is toegebracht. Je zou daarom niet meer denken dat je hier te maken hebt met de oudste kerk van Salzburg, die eigenlijk stamt uit de 8e eeuw.
Interieur
Van binnen in de kerk zeer de moeite waard. Je kunt er vele schilderingen, gewelven, gebrandschilderde ramen en mooi pleisterwerk bekijken. Ook de altaren in deze kerk zijn zeer interessant.
De kerk is niet altijd open, omdat hij nog dienst doet als abdijkerk. Bij kerkelijke hoogtijdagen is de Michaelskerk echter wel geopend en dan is er iets bijzonders te zien. In de crypte zie je dan (achter glas) een 'kribbe' waarop alle bijbelse gebeurtenissen beschilderd zijn, op de manier alsof de Kribbe een kalender is. Op volgorde staan de verkondiging van de Engel, het doorzoeken van de herbergen, de geboorte van Jezus, de aanbidding van de koningen, de vlucht naar Egype, het Laatste Avondmaal en de Kruising afgebeeld. De barok heeft zich hier helemaal uitgeleefd!
Hoewel de kleur van de kerk niet te missen is (roze, zalmroze), valt hij toch niet zo op in het stadsbeeld. Van binnen ziet de kerk er intiem uit. het interieur nodigt uit tot bidden. De kerk is nog steeds in gebruik. Als je op de Residenzplatz zit, zul je geregeld monikken naar binnen zien gaan. Voor het publiek is de kerk niet altijd geopend. Let op de publikaties bij de deur.