Pferdeschwemme
Dit monument is niet mis te verstaan. De paardentemmersgroep van marmer en de fresco's van paarden op de gevelmuur karakteriseren deze bezienswaardigheid. Vroeger werden de paarden van de aartsbisschoppelijke stallen door het bassin gevoerd waardoor de hoeven werden gereinigd. Dit monument mag je niet missen tijdens een bezoek aan Salzburg!
De Pferdeschwemme bevinden zich aan het einde van de Getreidegasse. Je ziet de steile wand van de Mönchberg en een druk verkeerspunt. Dat was er vroeger natuurlijk niet. Op dit punt (Herbert von Karajanplein) vind je de Pferdeschwemme naast de tunnel die het verkeer de Altstadt uitleidt. Er staan bankjes en als je het drukke verkeer even wegdenkt, ruik je de paarden en zie je bijna voor je hoe het er hier vroeger aan toe moet zijn gegaan!
Aan de linkerkant zie je de Festspielhuizen, wat vroeger de bisschoppelijke stallen waren. In Salzburg wordt dit monument ook wel de Hofmarstallschwemme genoemd. Hofmarstall verwijst naar de grote aartsbisschoppelijke rijschool.
Men is niet zeker van de ontwerper van deze Pferdeschwemme, maar denkt dat ze in 1694/1695 is geplaatst. Aanvankelijk zat er een scheur in de rotswand, die men door deze prachtige barokke voorstellingen wilde verbergen. In eerste instantie was het grote middelste schilderij richting de huidige Festsppielhauser gericht, maar in 1732 is ze 90 graden gedraaid, zodat de afbeeldingen tegen de rotswand stonden.
De plaats is uitermate goed gekozen, omdat je aan de rechterkant (als je met de rug naar de rots staat) het Festspielbezirk ziet. Vroeger bevonden zich in deze Festspielgebouwen de stallen van de aartsbisschoppen. Volgens de geschiedenis bevonden zich in deze stallen ruim 1700 paarden. Boven de ingang aan de straatzijde van het festspielhaus zie je een prachtig marmeren afdak met prachtige voorstellingen. Dit was de hoofdingang voor de paarden. Het is niet de enige plek waar de paarden gewassen werden, maar wel de meest centraal gelegen plek vlakbij de stallen.
De Pferdeschwemme is op de top van de barokperiode gemaakt. Dat zie je aan de uitbundige fresco's, de sierlijke fontein en het eigenlijke bad. Het is ontworpen door Fischer Von Erlach, dezelfde architect die vele kerken (waaronder de Kollegiën of Universiteitskerk) ontwierp. Zo is alles in de stad prachtig op elkaar afgestemd.
De Pferdeschwemme is prima geschikt als rustpunt tijdens een dagje Salzburg, bijv. om tussen de middag een broodje te eten dat je bij een bakker hebt gekocht. Lekker even uitrusten en de verdere route bespreken.