SalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburg

Standbeeld Mozart

Op een zeer toepasselijke plaats, te weten de Mozartplatz, staat een bronzen standbeeld van Wolfgang Amadeus Mozart. In 2006 vierde Salzburg de 250e verjaardag van Mozart, het beeld is toen gerenoveerd als cadeau.

Salzburg_Mozart-standbeeldHet beeld is in brons gegoten door beeldhouwer Ludwig von Schwanthaler uit München. In 1842 is het feestelijk onthuld. Mozart was 51 jaar daarvoor overleden, zijn beide zonen waren aanwezig bij de onthulling. Constanze, de weduwe van Mozart, was een paar maanden voor de feestelijke onthulling van het beeld overleden. (1762-maart 1842).

De plaatsing van het beeld heeft in 1841 voor enorm veel ophef gezorgd. Het zou op de plaats moeten komen van de Michaelsbrunnen, die verwezen naar de heilige Michaël. Veel Salzburgers konden niet begrijpen dat een musicus werd verheven tot heilige en dat de echte heilige moest wijken.

Op het Mozartplein heeft men ooit een Romeinse inscriptie gevonden met de tekst: Hic Habitat felicitas nihil intret mali (hier woont het geluk, niets kwaads kan dit betreden). Blijkbaar hadden de Romeinen de schoonheid van de Salzburger plek aan het begin van de Alpen ook al ontdekt!

Vele toeristen uit de hele wereld laten zich maar wat graag fotograferen voor het beeld van Mozart. Het is er dan ook vaak een drukte van belang, wat je vanaf het terras van het nabijgelegen Cafe Glockenspiel goed kunt zien. Dit café is genoemd naar het Klokkenspel dat iedere dag klinkt uit de Neue Residenz (het Bisschoppelijk paleis). Het Mozartbeeld, de zijkant van de Residenz en het gezellige café geven dit plein iets magisch!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!