SalzburgSalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburg

Fontein Residenzplatz

Deze prachtige fontein staat midden op de Residenzplatz. Het is een grote, indrukwekkende fontein waarvan men zegt dat het de grootste en mooiste barokke fontein buiten ItaliŽ is.††

Salzburg_monumenten-residenzplatz-1.jpgDe Residenzbrunnen†is een grote fontein, maar zeker ook een oude fontein. Hij is tussen 1656 en 1661 gemaakt in opdracht van de toenmalige aartsbisschop (Guidobals Graf von Thun†und Hohenstein), door de Italiaanse beeldhouwer Tommaso di Garona. Het marmer dat voor de fontein is gebruikt komt van de nabijgelegen Untersberg.

Alles aan deze fontein straalt barok uit, tot in het kleinste detail. Het 15 meter hoge geheel stelt een watertafereel voor. Als je goed kijkt zie je vier waterspuwende paarden om een rots gedrapeerd. Op de rots zelf staan drie naakte reuzen die een schaal op hun schouders dragen. In die schaal zitten grote†dolfijnen die op hun beurt met hun staarten een extra bekken omhoog houden. Hierop volgt dan het hoogtepunt: zeegod Triton. Uit zijn schelphoorn blaast hij een hoge waterstraal.

Salzburg_monumenten-residenzplatz-2.jpgTegenwoordig werkt het geheel op een waterpomp, maar vroeger ging dat anders. Via allerlei waterleidingen die zich in de Brunnhausgasse verzamelden, werd het water van Hellbrunn naar de fontein geleid. Het was toen een ingenieus systeem, waar veel denkwerk aan vooraf was gegaan. Ook kwam er water van de Unterberg, wat erg puur en helder was. De bisschoppen hebben dit eeuwenlang als drinkwater gebruikt, waarbij de Residenzbron een belangrijke rol speelde.

Als je heel goed kijkt, zul je zien dat de bron scheef staat. Met het blote oog is dit bijna niet waar te nemen, maar als de bron vol staat, is een verschil van ca. 2 milimeter te zien. De bron is van juli 2008 tot juni 2009 voor een bedrag van ťťn miljoen euro gerestaureerd. Dat was ook nodig. In de loop der eeuwen aangebouwde treden zijn verwijderd, de fontein is ontdaan van algaanslag, vorstschade, enz. De fontein ziet er nu weer prachtig uit!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!