SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

Stift Nonnberg

In de wijk Nonntal vinden we halverwege de oostelijke helft van de Mönchsberg het klooster (stift) Nonnberg. De naam (Nonntal) is afkomstig van dit vrouwenklooster. Stift Nonnberg neemt een opvallende plaats in Salzburg in. De rode koepeltoren valt erg op tussen het vele wit en een enkele groene toren.

Je kent deze kerk misschien ook wel uit de Sound of Music. Het is de thuishaven van Maria, die graag non wilde worden. Als ze gouvernante is in het gezin von Trapp en uiteindelijk terug vlucht naar het klooster, gaan de kinderen proberen haar terug te halen. Deze scenes zijn opgenomen bij de poort van het klooster, dat nog zeer herkenbaar aanwezig is.

Stift Nonnberg is een vrouwenklooster, het oudste nog bestaande vrouwenklooster ten noorden van de Alpen (in het Duitstalige gebied). De zusters leven in afzondering en wensen dan ook geen toeristen in hun klooster. In ca. 700 werd het klooster gesticht door de Heilige Rupert, die zijn nicht, de Heilige Erentrudis, als eerste abdis benoemt. Het is een Benedictinessenklooster. Uit deze tijd zijn geen punten meer te bezichtigen.
Salzburg_monumenten-stift-nonnberg-g.jpg
Een brand in de 15e eew zorgde voor een verwoesting van het oude romaanse klooster en de kerk. Het oudste element vind je in de kerk terug. Beneden het nonnenkoor kun je enkele romaanse muurschilderingen uit ca. 1150 bezichtigen. Het zijn de belangrijkste muurschilderingen in hun soort in Oostenrijk. Deze zijn gespaard gebleven van de brand, net als het hekstuk van de deur in het zuidportaal. Je kunt ze niet zomaar bezichtigen, je moet je aanmelden (gewoon aanbellen, de portier geeft over het algemeen graag de sleutel! Dat geldt alleen voor de kerk).

Salzburg_monumenten-stift-nonnberg-k.jpgHet interieur van de kerk is gotisch te noemen. Het gewelf van de kerk rust op 18 zuilen die in de crypte te zien zijn. Ook in de crypte vinden we het rotsgraf van de Heilige Erentrudis, omringd door meerdere gafplaquettes. Het hoogaltaar in de kerk stamt uit het jaar 1515. Achter dit altaar zie je het originele raam van Peter von Andlau uit 1480. De zijaltaren stammen echter weer uit de baroktijd.

In de Johanneskapel (laatgotisch) zie je het bezienswaardige vleugelaltaar uit 1498. Vanaf het portaal aan de zuidkant van het kooster heb je een prachtig uitzicht op de loop van de Salzach naar het zuiden en de schitterende bergwereld.

Salzburg_monumenten-stift-nonnberg-k2.jpgHet klooster is vanaf de 7e eeuw tot vandaag de dag ononderbroken vrouwenklooster van de Benedictinessen geweest. Dat is bijzonder. Hiermee is het de vrouwelijke tegenhanger van het klooster van St. Peter. Tot 1848 was Nonnberg een klooster voor nonnen met een adelijke afkomst.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!