salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Franziskanerkirche

De Franziskanerkirche behoort net als de St. Peterskirche tot de oudste kerken van Salzburg. De Franziskanerkirche wordt op een romantische manier ook wel de Basiliek van onze Lieve Vrouwe genoemd. Ook deze kerk stamt uit de 8e eeuw.

Salzburg_monumenten-Franciskanerkirche.jpgHet is een opvallende kerk met een spitse, groene toren. In de loop van de tijd heeft de kerk veel veranderingen ondergaan, zodat er geen spake meer is van een kerk uit de 8e eeuw. In de Franziskanerkirche vinden we eigenlijk drie stijlen terug: de romaanse, de gotische en de barokke stijl. Door deze verschillende stijlen is het voor de liefhebber één van de meest interessante kerken van de stad. 

Op de koorbogen vinden we resten van laatgothische fresco's (uit 1447), het zuidportaal stamt uit de Romaanse tijd (ca. 1220) en het westportaal is helemaal in barok opgetrokken.  In dit westportaal zie je prachtige bronzen reliëfs van Toni Schneider-Manzell. Bij deze reliëfs komen we weer in een ander tijdperk terecht, ze komen namelijk uit de 20e eeuw, uit 1956 om precies te zijn! In het hart van de kerk vind je veel renaissance taferelen.

Toen de kerk in de 8e eeuw werd gebouwd, was het een kleine kapel die bij het St. Petersklooster hoorde. Later werd het de kloosterkerk en parochiekerk van de St. Petersvrouwen.  De grote brand die in de 12e eeuw in de stad woedde heeft weinig schade aan deze kerk toegebracht. Wolf Dietrich zorgde ervoor dat de Franziscaanse gemeenschap deze kerk toebedeeld kreeg en dat de st. Petersvrouwen moesten verdwijnen uit deze kerk. 

Het interieur is sober, het maakt een donkere, mysterieuze indruk. Tenminste, als we de kerk betreden. Het koor geeft echter een behoorlijk contrast met het voorste gedeelte. Hier is het lichter en viert de gothiek hoogtij.
Salzburg_monumenten-Franciskanerkirche-binnen-2.jpg

Er staan diverse topstukken in deze kerk. Kijk maar eens naar het prachtige hoogaltaar in het gotische hallenkoor. Oorspronkelijk was dit prachtige altaar van Michael Pacher uit 1498. Johann Bernhard Fischer von Erlach heeft dit altaar in 1709 gebruikt om een nieuw altaar te maken. De gotische Madonna van Michael Pacher is daarbij bewaard gebleven. 

Salzburg_monumenten-Franciskanerkirche-binnen.jpgDe kerk bevat 9 kapellen die op een barokke manier zijn gestuct. De laatgotische toren is veel later op de kerk gezet. Deze stamt uit het einde van de 15e eeuw. In 1670 vond men de toren te hoog, omdat hij boven de Dom uittorende. Dat vond men geen goed idee, dus is in het jaar 1670 de toren van de Franziskanerkirche ingekort. De kerk is met een boog met het Franziskanerklooster verbonden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!