salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Geboortehuis Mozart

Het opvallende, gele pand aan het begin van de Getreidegasse kun je niet over het hoofd zien. Op nr. 9 werd op 27 januari 1756 Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Het is altijd druk op het pleintje voor het huis (wat een doorloop naar de rivier de Salzach is). Vanuit de hele wereld komen mensen om in de voetsporen van Mozart te treden....

Salzburg_tips-mozart-2.jpgNergens anders is Mozart zo duidelijk voelbaar als in dit huis. Hier werd hij geboren, hier leefde hij zeventien jaar en hier ontwikkelde hij zijn talent. Aanvankelijk woonde de familie Mozart alleen op de derde verdieping. De vader van Wolfgang Amadeus Mozart (Leopold Mozart) was aartsbisschoppelijk hofkapelmeester en kon de derde verdieping van dit pand huren.

TIP: Koop tickets voor een bezoek aan het geboortehuis van Mozart van tevoren online en skip the line!

Bestel tickets voor het Geboortehuis van Mozart

Woonhuis
Totdat Mozart 17 jaar was woonde de familie hier, daarna verhuisden ze naar de Makartplatz, waar je het woonhuis van Mozart vindt. Toen Mozart op zijn 17e terugkwam van een Europese tour, werd het huis aan de Getreidegasse te klein voor de familie. Wolfgang had tot dit moment een kamer gedeeld met zijn zusje Nannerl, maar dat was bij wet verboden vanaf het 17e levensjaar. Aan de Getreidegasse was geen ruimte voor een eigen slaapkamer, dus de verhuizing naar de Makartplatz werd een feit.

TIP: Bestel tickets voor een bezoek aan het woonhuis van Mozart van tevoren online.

Bestel tickets voor het woonhuis van Mozart

Niet alle meubels en objecten op deze etage van het Geburtshaus aan de Getreidegasse zijn origineel uit de boedel van Mozart, maar toch vind je hier onder andere de originele kinderviool en het klavichord (waarop Mozart o.a. 'Die Zauberflöte' componeerde). Op deze verdieping krijg je een indruk van de levenswijze en inrichting van een pand in het Salzburg van de 18e eeuw.

Het hele huis is nu eigendom van de Stichting Mozarteum. In de verzameling bevinden zich vele nog nooit tentoongestelde stukken die het Mozarteum als gift heeft gekregen of die nog nooit eerder werden tentoongesteld. Het is indrukwekkend de originele muziekinstrumenten van Mozart te zien. Dat kan allemaal in dit huis. Verder vind je hier portretten, thematentoonstellingen, verhalen over het leven van Mozart in Wenen en de familiegeschiedenis. Alle drie de verdiepingen zijn te bezoeken en draaien om het leven van Mozart en zijn werken.

Zie ook het 'lege' Mozart-mueum in Praag

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!