SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

Woonhuis Mozart

Toen Mozart 17 jaar was, verhuisde de familie van de Getreidegasse 9 naar de eerste verdieping van Markartplatz 8. De familie Mozart woonde hier van 1773 tot 1783. Dit woonhuis heet ook wel het Tanzmeisterhaus en is ook te bezichtigen.

Tanzmeisterhaus verwijst naar de dansmeester van de vroegere bisschoppen. Deze woonde ook in dit huis. Op de eerste verdieping had de familie Mozart acht zeer ruime kamers, die meer op zalen leken. De vader van Mozart schreef: We hoeven niet meer als soldaten naast elkaar te slapen.

TIP: Bestel tickets voor een bezoek aan het woonhuis van Mozart van tevoren online!

Bestel hier tickets voor het woonhuis van Mozart

Verhuizing
Het huis was groter dan het huis aan de Getreidegasse. Dat was ook de reden dat de familie hierheen verhuisde. Het was bij wet verboden dat jongens vanaf 17 jaar bij hun zus op de kamer sliepen. Aan de Getreidegasse kon dit niet anders, dus werd het tijd om te verhuizen. Leopold Mozart (de vader van Wolfgang) verkocht hier piano's en ontving hier potentiële kopers. Mozart kreeg het huis aangeboden door de bisschop, onder wiens leiding hij kon studeren en floreren. Hij werkte hier vijf jaar en heeft hier veel werken geschreven en gestudeerd.
Salzburg_musea-anzmeisterhaus--g.jpg
Na vijf jaar maakte hij een grote reis door Duitsland en naar Parijs. Hij keerde hierna nog kort terug naar het huis aan de Markantplatz, maar vertrok na een paar maanden voorgoed naar Wenen. In 1939 is het huis door de Stichting Mozarteum gekocht. Helaas is het in 1944 bij een bombardament bijna volledig verwoest. Alleen de Tanzmeistersaal is nog origineel, de rest is herbouwd en in 1956 geopend voor het publiek. Aan de hand van oude bouwtekeningen is het in oude luister hersteld. 

In 1996 is het wederom gerenoveerd en opnieuw geopend voor het publiek. In het museum vinden we buiten veel informatie over Mozart zelf, ook veel informatie over Nannerl (zus van Mozart). In de Ambiente zaal krijgt de bezoeker een goed beeld van het leven uit die tijd. Ook heeft het Mozarteum in één van de kamers een museum gemaakt voor muziekinstrumenten uit de tijd van Mozart. Het is een aantrekkelijk museum door de moderne, maar toch warme inrichting.

Er is veel aandacht gegeven aan het interactieve aspect. Zo staan er in één van de zalen computers opgesteld, waarbij je via bladmuziek kan zien en horen hoe de muziek klinkt. Ook is er een kaart van Europa te zien, waarop je de verschillende reizen die Mozart heeft gemaakt zelf kan opzoeken. Zeer de moeite waard!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!