salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Mirabellgarten

De Mirabellgarten ligt rondom Schloss Mirabell in Salzburg. Wolf Dietrich, de bekendste bisschop van Salzburg, liet dit paleis rond 1606 bouwen voor zijn maitresse Salome Alt en hun 15 kinderen. Aanvankelijk heette het Schloss Altenau (naar de achternaam van Salome), maar een latere bisschop veranderde de naam in Mirabell.

In 1854 werd het Schloss door Keizer Franz Jozef 1 geschonken aan de stad Salzburg en verheven tot Residenz. Je vindt het slot en de tuinen aan de noordkant van de rivier de Salzach, in het modernere deel van Salzburg (overkant van de Altstadt).

TIP: Boek een rondleiding met gids door Mirabellgarten en hoor alle verhalen over de verschillende onderdelen van de tuin!

Boek hier een rondleiding met gids door de Mirabellgarten

Salzburg_Mirabellgarten_Altstadt_Salzburg

The Sound of Music
In de film The Sound of Music zien we de Mirabellgarten voornamelijk terug in het lied do-re-mi aan het begin van de film. Maria heeft van de gordijnen in haar slaapkamer speelkleding voor de kinderen gemaakt en gaat zo de stad in. Ze laat de kinderen alle hoeken van de stad zien en komt dus ook terecht in de tuinen van dit paleis.

Je zult ook nu nog steeds veel punten in het park herkennen uit de film. Ten eerste heb je bij de entree aan de noordkant van het paleis een prachtig uitzicht over de tuin en de daar achter gelegen barokke Aldtstad met Hohensalzburg. De 'groene tunnel' waardoor de kinderen slalommen is ook nog steeds te zien. Ook de vele (dwergen) beelden, de bloemenpracht, de mooi geknipte hagen, waterspuitende fonteinen en mooie hoekjes zien er nog net zo uit als in de film uit de jaren '60.

Salzburg_Mirabellgarten

Het is een verademing om hier met mooi weer een paar uurtjes door te brengen. Lekker wandelen of gewoon zitten op een bankje en kijken naar al die nationaliteiten die deze kleurrijke omgeving net als jij gevonden hebben!

In 1606 is het Slot gebouwd in opdracht van Wolf Dietirch von Raitenau, zijn opvolgers vergrootten het en maakten het tot aartsbisschoppelijke zomerresidentie Mirabell. Het park is teruggebracht in de stijl van het oorspronkelijke ontwerp en ziet er dus nog net zo uit als in de 17e en 18e eeuw. In 1818 is er een grote stadsbrand in Salzburg geweest, waardoor het Schloss Mirabell ernstige schade opliep. Het werd in neoclassisistische stijl herbouwd.

Salzburg_Mirabellgarten

De tuin wordt gekarakteriseerd door verschillende niveaus die worden verbonden door treden. Midden in de tuin zie je een hoge fontein, waar vier groepen van figuren van de beeldhouwer Ottavio Mosto staan. Deze vier groepen van figuren stellen de elementen water, aarde, lucht en vuur voor. Hercules heft de reus Antaios in de lucht en Aeneis redt zijn vader Anchises op de schouders uit de brandende stad Troje.

Rechts van de fontein zie je de voormalige Orangerie. Hierin bevindt zich sinds 1973 het barokmuseum met kunstwerken uit de 17e en 18e eeuw. Je zult hier vooral veel schetstekeningen van olieverf en ontwerpen voor de altaren en wandschilderijen tegenkomen. Ook vind je hier de originele ontwerpen die de hoofdhovenier Franz Anton Danreiter rond 1730 voor de Mirabellgarten ontwierp. Hij deed dit naar voorbeeld van de toen moderne Franse kasteeltuinen. 

Salzburg_Mirabellgarten

Achter het labyrinth zie je het Heckentheater dat tussen 1704 en 1718 is aangelegd. Het is een van de oudste openluchttheaters van het noordelijke Alpengebied. In de zomer vinden hier veel uitvoeringen plaats, van volksmuziek tot amateurtoneel, er is dan van alles te zien. ook vinden we er een vreemde hobby uit de 18e eeuw...een dwergentuin.

In 1715 liet aartsbisschop Harrach deze dwergen in Marmer gieten. Het zijn vaak vreemde creaturen, maar het hoort bij de mode van die tijd. Zo'n 13 beelden in vreemde houdingen en aparte uitstralingen staan je aan te kijken. Ze beelden de 'duurdere' beroepen uit die tijd uit, met vermakelijke standen en uitdrukkingen. Het volk kon zich hiermee vermaken.

Salzburg_Mirabellgarten

Achter het Heckentheater ligt een Mozart-heiligdom: het Zauberflötenhäuschen. Hier voltooide een doodzieke Mozart de gelijknamige opera die zo beroemd werd. Het houten huisje is verschillende malen verhuisd. Toen Mozart erin werkte stond het in Wenen. Het is naar Salzburg overgebracht en heeft, voor het in de Mirabellgarten terecht kwam op diverse andere plekken in de stad gestaan. Je moet echt weten waar het staat, anders zul je het niet vinden. Vraag het voor de zekerheid even aan een van de tuinmannen die altijd te vinden zijn in de tuin. Het Zauberflötenhäuschen staat verscholen, is niet toegankelijk voor publiek en staat achter hekken. In de loop der jaren zijn er door toeristen (bedoeld of onbedoeld) veel beschadigingen aangebracht. Nu staat het dus afgezonderd.

Schloss Mirabell in de Mirabellgarten, is tegenwoordig de zetel van de burgermeester van Salzburg en een aantal gemeente-afdelingen. Van buiten ziet het gebouw er vrij nuchter en kolossaal uit, van binnen is het anders. De slotkapel, de marmerzaal en trappenhuis zijn zeer bezienswaardig.

Salzburg_Schloss_Mirabell-mirabellgarten

Schloss Mirabell is een geliefde trouwlokatie voor mensen uit de hele wereld (dinsdag, vrijdag en zaterdag). Met een beetje geluk zie je een bruidspaar dat de tuin gebruikt voor de fotoreportage. Bijna dagelijks zijn er kamermuziekconcerten in het Schloss bij te wonen. Je moet ze tevoren reserveren, ze kosten ca. 32 euro per persoon. De concerten worden gehouden in de beroemde marmerzaal, die rijkelijk versierd is. Dit is ook de trouwzaal. Kaarten zijn bij de Ticketservice aan Mozartplatz 5 te koop. Je kunt eventueel een diner in het nabijgelegen Sheratonhotel bijboeken voor na het concert.

TIP: Bekijk ook de foto-pagina van de Mirabellgarten in Salzburg.

Salzburg_mirabellgarten-mozarteum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!