Salzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Sankt Peters Friedhof

Rechts naast de kerk St. Peter in het centrum van de Altstadt vinden we een kerkhof dat op een park lijkt. Je zult het herkennen uit de film The Sound of Music, waar het na een verbouwing voor de film, diende als binnenplaats van het klooster. De familie von Trapp verstopte zich hier toen ze na het concert voor de Duitsers op de vlucht waren.

Salzburg_tuin-sankt-peters-friedhof1.jpgMaar er is natuurlijk meer te zien op dit prachtige oudste christelijke kerkhof van Salzburg! Het kerkhof midden in de stad heeft veel weg van een park. Het is er rustig en stil, ondanks de vele toeristen. Er is veel groen en het ligt beschut tegen Mönchberg.

Het is aan drie kanten omgeven door arcaden. Je ziet er eeuwenoude graven van monniken en inwoners van Salzburg. Ook liggen er op deze stemmige begraafplaats bekende personen begraven. Wat te denken van de componist Michael Haydn, Nannerl (zus van Mozart) en Santino Solari, de bouwmeester van de Dom en slot Hellbrunn in Salzburg. Solari is te vinden in de Arcadenbogen. Ook ligt hier de Salzburger Blauwbaard. Zijn naam was Graaf Sebastiaan Stumpfögger. Hij heeft zes vrouwen gehad, die hij vermoordde door ze in een deken te wikkelen en letterlijk dood te kietelen.

In het midden van het kerkhof staat de gotische Margaretenkapel uit 1491. Aan de buitenmuur van deze kapel vind je vele oude marmeren grafstenen vol pracht en praal. Boven de in 1926 gebouwde arcaden aan de kant van de Mönchberg zie je de catacomben, waarvan men denkt dat ze uit de 3e eeuw stammen. Hier zijn de in de rotsen uitgehakte vroegchristelijke gebedsruimtes en kerken. In de Romeinse tijd waren deze catacombes via tunnels toegankelijk. Het is wel een hele klim om er te komen, maar het maakt een bezoek aan dit kerkhof compleet.
Salzburg_tuin-sankt-peters-friedhof-g.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!