salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Sankt Sebastians Friedhof

Aan de Linzergasse, vanuit de Altstadt gezien aan de overkant van de Salzach, vinden we dit verborgen prachtige stukje Salzburg! In een drukke straat met bushaltes, winkels en vooral veel verkeer ligt de mooie Sebastianskirche met bezienswaardig kerkhof.á

Salzburg_tuin-sankt-sebastians-friedhof-1.jpgHet kerkhof bestaat al sinds 1511, maar aan het einde van de 16e eeuw is het grondig verbouwd. Tussen 1595 en 1600 werd het kerkhofáin opdracht van aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau sterk veranderd. Hij liet het ontwerpen naar voorbeeld vanáeen Italiaans Campo Santo.

Centraal op het kerkhof staat de Gabrielskapel, wat een mausoleum is voor Wolf Dietrich, die in 1617 stierf. De meeste burgers van Salzburg werden begraven op het Friedhof van de Salzburger Dom. Omdat dit kerkhof plaats moest maken vooráde Residenzplatz, moest er een nieuw kerkhof komen. Naast het St.Peterskerkhof werd dit Sebastianskerkhofáde belangrijkste begraafplaats van het historische deel van Salzburg.

Er zijn vele Europese stijlen op het Sebastianskerkhof terug te vinden. De algemene sfeer is die van een Italiaans kerkhof, te herkennen aan de Arcadengang met prachtige 84 arcadenbogen en grafkelders voor familiegraven. Het geldt als enig Campo Santo ten noorden van de Alpen. Het mausoleum volgt de sfeer van het Iberisch schiereiland. De vele kleurig geglazuurde tegeltjes doen dit tenminste vermoeden.

Salzburg_tuin-sankt-sebastians-friedhof-2.jpgAartsbisschop Dietrich heeft dit zelf gekozen, hij heeft dit gebouw laten ontwerpen alsázijn eigen mausoleum.áHij wist toen natuurlijk nog niet dat zijn leven na vijf jaar gevangenschap in 1617 zou eindigen tijdens een heftige epileptische aanval. In de nissen in de muren vinden we de vier evangalisten terug.áTussen 1507 en 1603 werd dit mauolsuem als een goed voorbeeld van de late renaissance gebouwd. Het prachtige tongewelf en de mooie marmeren altaren maken de sfeer in dit mausoleum. In 1967 is de sarcofaag van Wolf Dietrich vernieuwd.

Niet in het mausoleum, maar op de route hier naartoe vinden we een aantal interessante graven. De vader (Leopold 1719-1787) en de vrouw (Constanze 1762-1842) van Wolfgang Amadeus Mozart liggen hier samen met de tante vanáConstanze (Genoveva von Weber) bij elkaarábegraven. Zij was tevens de moeder van de bekende componist Carl Maria von Weber. Hoewel Leopold deálosse levensstijl van zijn schoondochter niet zo kon waarderen, liggen ze tochábij elkaarábegraven. Constanze en haarátante liggen in ÚÚn graf, Leopoldáis bijgezetáin het familiegraf in de Arkaden.

Juist om deze beroemde graven wordt dit kerkhof veel bezocht. Sinds 1818, na de grote stadsbrand, wordt de begraafplaats niet meer gebruikt. Een andere bekendheid die hier begraven ligt is de arts en natuurfilosoof Paracelsus (1493-1541). De kerk is dagelijks van 09.00 uur tot 16.00 uur te bezichtigen (in de zomer tot 18.30 uur). Voor het kerkhof gelden andere openingstijden. Via een ingang naast de kerk loop je het kerkhof op. Hetámausoleum is alleen tijdens een rondleiding te bezichtigen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!