SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

Salzburg Nockerl

De Salzburg Nockerl is een van de vele streekspecialiteiten uit Salzburg en omgeving. Deze Nockerl is echter ook specifiek iets voor de stad Salzburg. Het staat voor de drie bergen die om Salzburg heen liggen: De Mönchsberg, de Kapuzinerberg en de Gaisberg.

Salzburg_specialiteiten-salzburg-nockerl-k.jpgHet is een souffle, die een minimale bereidingstijd van 20 minuten heeft. Het valt daarom ook niet mee een restaurant te vinden waar dit zomaar op de menukaart staat. Soms staat er zelfs op een bord voor het restaurant geschreven dat de Salzburg Nockerl vandaag niet op de menukaart staat!

Het is een toetje en dus zoet. Het bestaat uit ei, meel, suiker, zout, vanille en melk. Dit wordt op een speciale wijze bereid, waarbij één ding heel belangrijk is: het moet vers worden geserveerd, omdat de souffle anders inzakt. Het staat dus niet kant en klaar in de vitrine. Het komt uit de oven en wordt direct uitgeserveerd. Dat is de reden dat het niet overal verkrijgbaar is.

Vaak wordt deze Salzburger Nockerl met frambozensaus overgoten. Poedersuiker symboliseert de sneeuw op de bergtoppen van de Mönchsberg, de Kapuzinerberg en de Gaisberg. Soms wordt ook de Festungsberg in het rijtje opgenomen!

Waarschijnlijk stamt dit gerecht al uit de 17e eeuw. Volgens een legende heeft de levensgezellin, de maîtresse van aartsbisschop Wolf Dietrich deze Salzburg Nockerl uitgevonden. Deze dame, Salome Alt heeft zich hiermee onvergetelijk gemaakt! 

Kijk voor het recept van de Salzburg Nockerl op onze pagina met recepten.
Salzburg_specialiteiten-salzburg-nockerl-g.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!