salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Mozartkugeln, dé lekkernij van Salzburg

Mozartkugeln zijn bonbons met een kern van pistachenoten en marsepein, daaromheen een nougat van hazelnoot, amandelen en groene pistache, en een buitenkant van chocolade.

Salzburg_mozartkugeln-furst.jpgMozartkugeln zijn in 1890 bedacht door de banketbakker Paul Fürst uit Salzburg in Oostenrijk. Ze zijn genoemd naar Wolfgang Amadeus Mozart en heetten oorspronkelijk Mozartbonbons. In de stad en omgeving is een levendige handel in Mozartkugeln ontstaan. Paul Fürst is "vergeten" patent op de bollen aan te vragen, waardoor meerdere bedrijven ze zijn gaan vervaardigen.

In Salzburg vind je nog vier zaken van Paul Fürst, die nog steeds volgens oud recept en op traditionele wijze werkt. Buiten de Mozartkugeln kent Salzburg ook een grote traditie in allerlei soorten "Kuchen" (gebak). Ook deze heerlijke Kuchen zijn bij Fürst te nuttigen in de Konditoreien.

De originele Mozartkugeln van Fürst hebben een zilveren papiertje met een blauwe afbeelding van het hoofd van Mozart. Het is natuurlijk zeer subjectief, maar voor velen zijn de Mozartkugeln van Furst de lekkerste. Helaas zijn het ook de duurste, waardoor veel mensen uitwijken naar de Beierse variant op de Mozartkugeln van Reber of de eveneens Salzburgse variant Mirabell.

Salzburg_MozartkugelnFürst verkoopt per dag ca. 7000 Mozartkugeln en dat terwijl ze alleen in de stad Salzburg via de eigen verkooppunten te koop zijn. Via internet zijn ze beperkt en alleen per fax te bestellen bij Fürst. Je vindt de winkels en Konditoreien van Furst op de Alter Markt, op de Mirabellplatz, in de Ritzerbogen aan de Sigmund Haffner Gasse en aan de Getreidegasse. Op de Alter Markt en de Mirabellplatz vind je een konditorei, op de andere punten kun je in de chocolaterie alleen lekkernijen kopen.
De Mozartkugeln van Rebel en Mirabell kun je op veel meer plaatsen in Salzburg kopen. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!