Zoutmijn in Hallein en Berchtesgaden
Zout werd en wordt in Salzburg ook wel het 'witte goud' genoemd. Aan het zout heeft Salzburg immers haar rijkdom te danken. Op meerdere plaatsen in de omgeving werd zout gewonnen, maar in de zoutmijn in Hallein gebeurde dit al in de tijd van de Kelten. Bisschop Wolf Dietrich von Reitenau heeft er een aartsbisschoppelijke mijn van gemaakt.
In de berg van Bad Dürrnberg bij Hallein vind je deze bijzondere grotten, het Salzbergwerk. Via een steile weg (met de auto) kom je uit bij de ingang van de mijn, die er aantrekkelijk uitziet. Het is de oudste mijn ter wereld, die tot 240 meter diep gaat. 'Hall' is een oud woord uit de bronstijd voor zout, vandaar de naam Hallein. De mijn heeft sinds kort twee ingangen: een in Hallein (Oostenrijk) en de andere in Berchtesgaden (Duitsland).
TIP: Bestel van te voren online tickets voor een excursie naar de zoutmijnen met korting! Met de excursie ga je naar de ingang van de zoutmijnen bij Berchtesgaden of bij Hallein (Bad Dürrnberg).
Boek hier een excursie naar de zoutmijnen in Hallein!
In Berchtesgaden krijg je authentieke mijnwerkerskleding aan en daal je af de mijn in. Je arriveert bij een enorm zoutmeer en wordt vanaf daar rondgeleid door de prachtig verlichte ondergrondse wereld van de zoutwinning. Eenmaal weer bovengronds heb je nog wat tijd om het schilderachtige stadje Berchtesgaden te bezoeken en wat typische Beierse specialiteiten te proeven.
Zout
Ca. 250 miljoen jaar geleden was hier een enorm groot meer dat is verdampt. Het zout is opgedroogd en door latere generaties gevonden en gebruikt. Bekend is dat de Kelten al gebruik maakten van deze bronnen (650 tot 450 voor Christus). Ze hebben echter weinig tot geen geschreven overblijfselen nagelaten, dus er is weinig bekend uit deze tijd. Wel hebben archeologen veel gereedschap, keukengerei, metalen en graven gevonden.
Hieruit kunnen de nodige conclusies getrokken worden en kan men met zekerheid zeggen dat het de Kelten waren die hier lang voor onze jaartelling hebben gewoond en geleefd. In het Salzburgmuseum in de stad Salzburg kan een 'Schnabbelkanne" bewonderd worden, die hier gevonden is uit de tijd van de Kelten. Ook werd hier gips gevonden. Men heeft dit gebruikt voor de vele barokke gebouwen en versieringen in de stad Salzburg en de omgeving.
Mijn
Het bezoek aan de mijn draait echter om zout. In de omgeving zijn ook een aantal wellness mogelijkheden, die ook draaien om zoutbaden en zouttherapieën. Zo zien we dus dat het 'witte goud' nog altijd zeer belangrijk is voor de streek, al is het maar voor de inkomsten uit het toerisme.
Het bezoek aan deze mijn zit vol verrassingen. Je daalt af met een treintje (de Grubenhunt), glijdt over houten balken de diepte in, je vaart met een vlot over het verlichte zoutmeer en je wordt heel veel wijzer van de historie van het zout en de bisschoppen in Salzburg. Voor kinderen is dit een ongelooflijk leuk bezoek, dat we je dan ook ten zeerste kunnen aanraden. Voor kinderen onder de vier jaar is het niet geschikt en ook niet toegestaan.
Mijnwerkerspak
Voor de excursie begint moet iedereen een wit mijnwerkerspak aan. Het is vochtig in de mijn, zo kun je je kleding beschermen. Niet alle tunnels en ruimtes in de mijn zijn voor het publiek toegankelijk, dan zou de excursie te lang duren. Er is een interessante en verassende route uitgezet, waar je met een gids doorheen gaat. Terwijl je door de gangen loopt met de gids, ga je de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over.
De mijn is tot 1989 in produktie geweest. Nu is hij niet meer in gebruik, maar is het wel een zeer grote toeristische attractie in het Salzburger Land. Ruim 200.000 mensen bezoeken de mijn jaarlijks. Bij de ingang van de mijn in Hallein vind je ook het Keltenfreilichtschau. Hier kun je zien hoe de Kelten hebben geleefd. Er zit een interessant museum bij. De Salzwerke in Hallein zijn het hele jaar door geopend.
Let op: voor dit uitstapje moet je behoorlijk stijgen met de auto. Bij glad weer of sneeuw moet je je goed voorbereiden en je afvragen of je het bezoek uit kunt stellen, of meegaan met de excursie.
Salzwelten
Ramsaustraße 3, Bad Dürrnberg (Hallein)
Locatie
Maas Wil | Graag zou ik meer informatie willen ontvangen van de mijn. Ik zit 2 keer een week in Oostenrijk met een groep van ongeveer 50 personen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar. Zij kunnen alle redelijk lopen maar niet te lang. Het is begin Augustus en September. Graag de informatie toezenden per post. Bij voorbaat dank Wil maas +31 6 53722628
G. van Eck | Een bezoek aan de zoutmijn is zeker de moeite waard. In tegenstelling tot wat er in de tekst staat is de Salzburgkaart echter niet geldig en dient er dus gewoon betaald te worden.