SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

Eisriesenwelthöhle, ijsgrot in de bergen

In Werfen ligt de grootste ijsgrot van de wereld. Als je via de snelweg vanuit Salzburg naar het zuiden rijdt en je kijkt ter hoogte van Slot Werfen (40 km. van Salzburg) omhoog, dan kun je hoog boven in de bergen een gat zien. Dit gat is de ingang van de Eisriesenwelthöhle op een hoogte van 1641 meter! Een spannende dagtrip, waarbij je wel goed ter been moet zijn. 

Salzburg_ijsgrot-eisriesenweltVanaf de snelweg bij Werfen zie je borden voor de Eisriesenwelthöhle. Je maakt een stevige klim (met stijgingspercentages tot 21%!), waarbij het uitzicht steeds mooier wordt. Eerst zie je het kasteel van Werfen boven je, dan rijd je op gelijke hoogte en tenslotte zie je het kasteel in de diepte liggen. Een prachtige gewaarwording! Uiteindelijk kom je met de auto op de parkeerplaats.

TIP: Boek een excursie
Vanuit Salzburg kun je met de bus en een gids een excursie maken naar de ijsgrot. Wil je liever niet naar de ijsgrot dan kun je een bezoek brengen aan de burcht Hohenwerfen.

Boek hier een ticket voor de excursie naar de ijsgrot!

Klimmen
Denk niet dat je vanaf de parkeerplaats meteen de grot instapt. Je krijgt twee flinke klimmen, waarbij mensen die slecht ter been zijn er goed aan doen niet aan deze tocht te beginnen. Op de site van de grot kun je een kaartje zien van het traject dat je moet volgen. Allereerst moet er een klim worden gemaakt van ongeveer 20 minuten naar de ingang waar betaald kan worden. Vervolgens ga je met een behoorlijk steile kabelbaan omhoog, waarna nog een behoorlijke wandeling (20 minuten) volgt voor je bij het gat in de rotsen bent. Dit gat (1641 mtr.) is de ingang van de Eisriesenwelt.

Als je de kabelbaan uitkomt heb je de mogelijkheid in een van de restaurants bij te komen. Met een heerlijk kop koffie op het buitenterras heb je een waanzinnig mooi uitzicht. Ver beneden je zie je de Salzach kronkelen door het landschap, je ziet de autobahn, de bergwereld, slot Werfen en het plaatsje Werfen. Het is allemaal miniatuur. Als je weer beneden staat en je kijkt omhoog naar deze plek, kun je je niet voorstellen dat het daar zo groots is.

Salzburg_ijsgrotIJsgrot
De grot is erg mooi om te zien. Het hangt een beetje van het seizoen af hoeveel ijs je gaat zien. Aan het einde van het zomerseizoen is er minder ijs dan in de lente. Het gat waar je doorheen gaat zorgt voor de ventilatie en de luchtstroming in de grot, waardoor de kou prachtige ijssculpturen laat zien. In de oorlog heeft het Oostenrijkse kunstschaatspaar hier in de grot geoefend op één van de meren die in de winter bevroren zijn.

Het is een vreemd idee dat je zo hoog in de bergen zit en je toch in grotten bevindt. Zorg in ieder geval dat je warme kleding aanhebt of bij je hebt. Het is eigenlijk altijd koud in de grotten, je zit ook op een behoorlijke hoogte. Een muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Kinderen onder de 4 jaar zullen het ook lastig hebben. Er moeten enorm veel trappen beklommen worden, het is soms erg donker en er moet veel door de grot gelopen worden. Ook de kou kan kleine kinderen parten spelen. Houd hier goed rekening mee!

Op de website van de Eisriesenwelt zijn foto's te zien van dit geweldige spektakel. Ook vind je hier de openingstijden en toegangsprijzen.

Begin augustus 2012 is de kabelbaan getroffen door onweer. Omdat men in de bergen altijd reageert op de weersgesteldheid, was de baan al buiten werking gesteld en zaten er geen mensen in de gondels. Je hoeft  hier niet van te schrikken, omdat er nergens zoveel onderhoud en controles worden uitgevoerd als bij de bergbahnen in de Alpen. Dat geldt ook voor deze kabelbaan bij de Eisriesenwelt. De kabelbaan is even dicht geweest voor controle en reparatie, je kunt met een gerust hart instappen!

Eisriesenwelt
Eishohlenstrasse 30, Werfen

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!