SalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburg

Filzmoos, wandelen en eten in een berghut

In de omgeving van het Oostenrijkse dorpje Filzmoos, in het Salzburgerland, kun je prachtige wandelingen maken. Er liggen ruim 200km aan goed bewegwijzerde wandelpaden die je langs de meest betoverende uitzichten brengen. Als je Salzburg een dag wilt ontvluchten is dit een heerlijke uitstapje, waarbij je het bourgondische en natuurlijke Oostenrijk leert kennen.

Vanuit Salzburg is het een klein uurtje rijden naar Filzmoos. Vanaf de snelweg staat het dorp goed aangegeven. De laatste 11 kilometer gaan door een prachtig dal, waarbij je af en toe een prachtige blik op de Bisschofsmütze wordt gegund. Dit is een bergtop die lijkt op de muts van de bisschop, al heb je daar wel een klein beetje fantasie voor nodig!

Salzburg_Filzmoos-oostenrijk

In Filzmoos parkeer je je auto en gaat vervolgens te voet verder. Na Hotel Bisschofsmutze loop je langs de VVV (misschien even informeren of een kaartje meenemen). Langs de beek loop je de bergen in. Het wordt geen echte bergwandeling, al kun je daar ook voor kiezen. Bij de VVV krijg je hier alle informatie over. Er zijn bergtochten in verschillende moeilijkheidsgradaties te maken. Bovendien zijn er meerdere hutten op verschillende hoogtes waar je je doel van kunt maken.

Oberhofalm
De wandeling die wij kunnen aanraden is ca. 6 kilometer lang. Hij gaat door een bosachtig gebied en volgt de beek die je geregeld zult zien. Je kunt er ook voor kiezen deze route met de auto te rijden, maar dan moet dat wel via een tolweg. Deze kost rond de 6 euro. Aan het einde van de route kom je op een prachtige open plek met twee hutten. Wij zijn erg gecharmeerd van de Oberhofalm, die als specialteit de Oostenrijkse keuken heeft.

Salzburg_Filzmoos-oostenrijk

Of je nou Kaiserschmarrn wilt bestellen of een heerlijke Käseplatte, hier kun je bijkomen van de wandeling en de lekkerste gerechten bestellen. De berghut heeft een hertenragout en bloedworst als echte specialteit, maar als je dit niet zo ziet zitten is de menukaart uitgebreid genoeg om iets lekkers te kiezen. Natuurlijk kun je ook gewoon koffie drinken met een Apfelstrudl of alleen een drankje nemen.

In de heerlijke berglucht samen met de Salzburger keuken kun je hier een hele middag genieten. Voor kinderen is dit ook geweldig, omdat er speelmogelijkheden genoeg zijn. Niet zozeer in grote speeltuinen, maar wel op de paden, bruggetjes en stenen. Klimmen, klauteren en rennen doen ze meestal toch het liefst!

Je kunt ervoor kiezen om met de bus terug te gaan naar Filzmoos (ook even bij de VVV of de hut informeren: afhankelijk van de dag en het seizoen dat je hier bent heeft de bus een aparte dienstregeling). Of je loopt via dezelfde route terug, en kunt kleine uitstapjes en stops maken bij prachtige rotswatervalletjes die je tegenkomt. In de winter kun je met een arreslee deze tocht maken en in de Oberhofalm bij de haard genieten van alles wat Oostenrijk culinair te bieden heeft.

Meer informatie op de webste van Filmoos en van de Oberhofalm

Foto's Albert van den Boomen.

Salzburg_Filzmoos-oostenrijk

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!