SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

Adelaarsnest in Berchtesgaden

Het Adelaarsnest, ofwel het Kehlsteinhaus in Berchtesgaden, is voor veel mensen wellicht een beladen excursie. Het buitenverblijf van Hitler is niet iets waar je gezien wilt worden, maar.., het is een grote toeristische attractie, al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is opvallend dat er bijna niet gesproken en geschreven wordt over het verleden, maar dat het wel iets is dat iedereen gezien wil hebben. Een beetje een vreemde mix van geschiedenis door willen geven, maar er zeker geen ruchtbaarheid aan willen geven.

Salzburg_tips-Kehlsteinhaus-k1.jpgVanaf de zuidkant van Salzburg kun je het slot links van de Untersberg bovenop één van de bergtoppen zien liggen. Je moet even terug naar Duitsland voor deze excursie en je verwachtingen bijstellen, omdat het interessant is om er te zijn, maar het verder 'weinig om het lijf' heeft.

Zoals gezegd kan deze excursie vele kanten op. Mensen kunnen aanstoot nemen aan het feit dat het buitenverblijf van Hitler toeristisch wordt uitgebuit. Een groter gevaar ligt in het feit dat nazi-aanhangers het Adelaarsnest als bedevaartsoord gaan gebruiken. Om dit alles te voorkomen, wordt er eigenlijk niet over Hitler gerept en is er eigenlijk weinig te beleven. Het voelt dan ook helemaal niet beladen en het geeft geen aanleiding om verkeerde mensen aan te trekken

TIP: Boek een excursie vanuit Salzburg naar het Adelaarsnest van Hitler!

Boek hier een excursie naar het Adelaarsnest

Berchtesgaden
Het heeft veel voeten in aarde om de top van deze berg op 1834 meter oogte te bereiken. Vanuit Salzburg ga je richting Berchtesgaden. Vlak voor de stad zie je de aanduidingen "Kehlsteinhaus' staan. Voor veel mensen is dit een onbekend begrip, zodat ze doorrijden naar het stadje Berchtesgaden om daar bij de (uitstekende) VVV om raad te vragen. Berchtesgaden is zelf ook de moeite waard, dus met een kop koffie op een terras is het bezoek niet voor niets geweest! 

Als je vlak voor Berchtesgaden wel de afslag naar links neemt, zul je merken dat de weg behoorlijk gaat stijgen. De percentages van de hellingen zijn behoorlijk (tot 24%!). Uiteindelijk kom je na ongeveer 5 kilometer uit bij een plateau met een grote parkeerplaats. Je kunt hier je auto kwijt en naar het documentatiecentrum gaan, om je in te lezen over de geschiedenis van het Adelaarsnest. Ook is er een restaurant met souvenirswinkeltjes, zodat je bij kunt komen van de rit.

Aan de noordkant van de parkeerplaats, kun je kaartjes kopen (15 euro pp, er zijn familiekaarten en kinderkaartjes verkrijgbaar). De prijs doet vermoeden dat er wat gaat gebeuren. Dat is ook het geval: je gaat met speciale bussen over de (zoals de stem door de luidspreker zegt) mooiste bergroute van Europa. Deze route is 6,5 kilometer lang en in 20 minuten rijd je naar een tweede plateau.

Salzburg_tips-Kehlsteinhaus-k3.jpgBergroute
Voor mensen met hoogtevrees is dit alles best heftig, omdat je langs afgronden gaat die steil en hoog zijn. Er zijn mogelijkheden om de andere kant op te kijken en het uitzicht te vermijden. Als je met de bus op het tweede plateau bent aangekomen, moet je je terugreistijd vastleggen. In de bus wordt in het Duits en Engels uitgelegd hoe dit gaat. De terugreistijden staan in de bus aangegeven. Als je de bus uitstapt moet je in de rij gaan staan om jouw gewenste tijd door te geven en een stempel op je entreekaart te laten zetten met deze tijd. Dit kan even duren, omdat er soms drie, vier of zelfs vijf bussen tegelijk naar boven rijden. De organisatie is echter perfect en loopt gesmeerd.


Bij het vastleggen van de terugreisrijd ligt een punt van aandacht: Je weet niet goed wat je kan  verwachten. Velen van ons denken dat er boven rondleidingen worden gegeven, omdat we een kaartje voor het Kehlsteinhaus hebben gekocht. De stem in de bus zegt dat je minimaal twee uur nodig hebt en dat dit de aanbevolen tijd is om boven te zijn. Naar onze smaak is dit aan de lange kant en kun je met anderhalf uur prima uit. 

Vervolgens loop je door een lange tunnel van 124 meter lang naar een lift. Deze gouden lift kan veel mensen vervoeren, dus er staan meestal geen lange wachtrijen. Voor mensen met angst voor liften is dit wel een punt van overweging. Het duurt 41 seconden voor je bij de top bent (ook ca. 124 meter).  

Salzburg_tips-Kehlsteinhaus-k2.jpgLet echter op! Er is boven geen rondleiding en in principe is er niets te doen. Het Kehlsteinhaus (het Adelaarsnest) is een restaurant, waar je lekker kunt eten en heerlijk koffie kunt drinken. Verder zijn er mogelijkheden voor wandelingen, maar dan moet je wel getraind zijn en weten waar je aan begint. Als je dus boven bent en gewoon had gedacht een rondleiding door een kasteel te krijgen en informatie over de geschiedenis te vinden, kom je een beetje bedrogen uit. 

Je kunt twee kanten op lopen en daar genieten van prachtige uitzichten. Deze zijn zeker de moeite waard en we raden ze ook ten zeerste aan. Binnen in het gebouw is een galerij met foto's en teksten in het Duits, die iets vertellen over het verleden, maar verder gaat het niet (dit wordt aangegeven als het 'warmuseum'). De overige zalen zijn ingericht als restaurant met kleine souvenirswinkeltjes.

Kortom: twee uur vinden wij echt aan de lange kant om boven te blijven, als je tenminste niet kiest van wandelingen van uren over de berg heen. Houd hier goed rekening mee als je, aangekomen met de bus op het tweede plateau, je terugreistijd vast moet zetten. Voor een kop koffie, de gewone bezichtiging en de uitzichten aan twee kanten heb je aan anderhalf uur meer dan genoeg. Wij vinden de excursie naar het Adelaarsnest de moeite waard, maar we kunnen ons voorstellen dat de entreeprijs en de geschiedenis van het kasteel hogere verwachtingen oproept dan het geheel waar kan maken.     

Kehlsteinhaus
Kehlsteinstrasse, Berchtesgaden

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!