salzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Salzkammergut

Ten oosten van de stad Salzburg ligt het bekende merengebied Salzkammergut. Je vindt er meren als de Fuschlsee, Mondsee, Wolfgangsee, Traunsee en Attersee. Er zijn er meer, maar dit zijn de bekendste. Ieder meer heeft zijn eigen sfeer en charme, maar ook eigen bezienswaardigheden. 

Het is zeker de moeite waard Salzburg even te verlaten en een bezoek te brengen aan het Salzkammergut. Of het nou is om op een warme zomerse dag na het eten nog even een duik te nemen of een dagexcursie naar bijvoorbeeld St. Wolfgang aan de Wolfgangsee te maken, het is allemaal aan te raden!

TIP: Ga mee met een excursie vanuit Salzburg door het prachtige landschap van Salzkammergut. Je bezoekt Hallstatt, de parel van Salzkammergut en enkele pittoreske dorpjes en rijdt langs het meer van Fuschl en de Wolgangsee.

Boek hier een excursie door het Salzkammergut

Of combineer een excursie naar het Salzkammergut met een rondleiding door het centrum van Salzburg langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Salzburg.

Boek hier een rondleiding door Salzburg samen met een excursie door het Salzkammergut

Salzkammergut
Het Salzkammergut ligt ten oosten van de stad Salzburg. Ga je vanuit de stad over de Gaisberg, dan zul je al merken dat je in heuvelachtig, Oostenrijks gebied terecht bent gekomen. Rij je door, dan zul je als eerste de Fuschlsee tegen komen.

Salzburg_salzkammergut

Fuschlsee
De Fuschlsee is niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. Toch zijn hier een aantal zaken die bijna iedere Nederlander kent! Wat te denken van het hoofdkwartier van Red Bull. En het Slot Fuschl, dit is helaas niet te bezichtigen (het is een hotel en conferentieoord), maar we kennen het bijna allemaal als ouderlijk huis van Sissi in de films met Romy Schneider.

Ook is de Fuschlsee de moeite waard als je een lekkere stranddag door wilt brengen. Bij het plaatsje Fuschl am see vind je een aangelegd waterparadijsje voor jong en oud. Er is een binnenzwembad, en buitenzwembad en natuurlijk een strandje aan het meer. In het meer is een ponton aangelegd waar je heen kunt zwemmen, er zijn glijbaantjes en een geweldige waterkwaliteit. Aan de oever loopt het langzaam af, zodat het ook voor kleine kinderen heerlijk is om hier te 'badderen'. 

Vanaf het terras kun je met een drankje, hapje of heerlijke maaltijd het geheel overzien of genieten van de mooie zonsondergang. Als je in Salzburg verblijft is het heerlijk om hier in de namiddag naar toe te gaan, lekker te zwemmen en een maatlijd bij één van de restaurants te nuttigen. Ook voor een hele dag kun je hier goed terecht als welkome afwisseling op het stadse leven!
Salzburg_tips-salzkammergut-Fuschlsee--g.jpg
Mondsee
Voor Mondsee buig je van de weg af en volg de bewegwijzering naar deze plaats aan het gelijknamige meer. Mondsee is een klein plaatsje met prachtig gekleurde en beschilderde panden en vooral veel koffiehuizen. Het is ontstaan omdat er een klooster aan het meer werd gevestigd. Dit klooster bestaat nog steeds, de grote gele kerk hoort hierbij.

Het plaatsje heeft zijn bekendheid met name te danken aan deze grote, gele kerk die is gebruikt in de Sound of Music. Maria en Kapitein von Trapp zijn hier getrouwd (in de film). De kerk is altijd open, je kunt er dus naar binnen. Voor mensen die op "The Sound of Music bedevaart" zijn, vind je hier een hoogtepunt. Je zult de rijk versierde barokkerk zeker herkennen. De trap, waar Maria prachtig omhoog steeg om bovenaan haar bruidegom te begroeten, is in volle glorie aanwezig. Een echt fotomoment om zelf je 'Maria-erlebnis' te ondergaan!

Het meer de Mondsee heeft over het algemeen geen strandjes, maar is omgeven door de wanden van de bergen en heuvels. Mondsee is geen plaats waar je een hele dag verblijft. Het is onderdeel van de route door het Salzkammergut. Vanaf hier rijd je richting de Wolfgangsee. Je rijdt door  bergtunnels met 'zijramen', een prachtige route!
Salzburg_tips-salzkammergut-Mondsee--g.jpg
Wolfgangsee
Het meest toeristisch, maar ook erg aantrekkelijk is naar onze mening de Wolfgangsee, met als hoogtepunt de plaats St. Wolfgang. Langs de route die je langs de Wolfgangsee voert, zul je een parkeerplaats voor de boot tegenkomen. Je kunt ook met de auto rond het meer rijden (niet helemaal tot aan St. Wolfgang, de weg houdt bij Ried op), maar de boottocht heeft veel meer charme. Er zijn meerdere boottochten over het meer mogelijk, wij raden de route naar het plaatje St. Wolfgang aan.

St. Wolfgang
St. Wolfgang is een gezellig plaatsje met nauwe straatjes, prachtige houten huizen met veel bloemenpracht, heerlijke uitzichtpunten over het meer en veel kleur. Het is pittoresk en je kunt er heerlijk rondslenteren. St. Wolfgang is niet al te groot, maar het is zeker een bezoek waard.

Salzburg_tips-salzkammergut-Fuschlsee-k.jpgAls je met de boot aankomt, kan het niet anders dan dat je aandacht getrokken wordt door het hotel 'Im Weissen Rössl". Dit is het huis dat de hoofdrol speelt in de gelijknamige operette. Er zijn vele verfilmingen van dit stuk gemaakt, de muziek is bekend, dus het is leuk om het met eigen ogen te bezichtigen. Im Weissen Rössl is geen goedkoop hotel, dat straalt het ook aan alle kanten uit. Het heeft een zwembad in het meer gemaakt en het terras ziet er ook rijk uit! De vele bloemenbakken aan de balkons van het hotel geven het een typisch Oostenrijkse uitstraling.

Dit hotel is natuurlijk niet de enige horeca-gelegenheid in het dorp, er is meer. Er zijn ook kleine supermarktjes, dus een blikje drinken of een broodje kopen behoort ook tot de mogelijkheden.
Verder is de kerk bezienswaardig. In deze kerk vinden we het beroemde Pacher Altaar. De kerk is laat gotisch en is gebouwd in de tijd dat St. Wolfgang een bedevaartsoord werd. De naam St. Wolfgang zou zijn ontstaan door de monnik Wolfgang uit de 10e eeuw. Deze monnik werd aartsbisschop, maar zag de intriges van de kerk niet zo zitten. Hij trok zich terug in het klooster van Mondsee en werd kluizenaar aan de Wolfgangsee, die toen nog niet zo heette.

Deze Wolfgang is heilig verklaard, het meer waaraan hij woonde toen hij kluizenaar was kreeg zijn naam en de Wolfgangsee werd vervolgens bedevaartsoord. Daar merken we vandaag de dag niet zoveel meer van, maar het is toch leuk om te weten. Alleen in de kerk wordt er nog aan de kluizenaar gedacht. Als je voor het eerst de kerk binnenkomt, mag je een wens doen die door de bisschop-kluizenaar zal worden verhoord!

Vanuit St. Wolfgang kan je met de tandradbahn over 6 kilometer naar de top van de Schafberg. Ook dit is in 'The Sound of Music' te zien. Als je uit de tandradbahn stapt, kun je een prachtige wandeling maken naar het hotel op de Schafberg. Hier kun je van een adembenemend uitzicht genieten.

St. Gilgen
Ook aan de Wolfgangsee ligt St. Gilgen, een gezellig stadje om te bezoeken. Vanuit St. Gilgen kun je met de zweefbaan naar een hoogte van 1520 meter in de Dachsteinalpen. Hierboven vind je een gezellige berghut met een prachtig uitzicht over de zeven meren van het Salzkammergut.

St. Gilgen heeft een hoog Mozartgehalte. De moeder van Mozart is hier geboren en zijn zus (Nannerl) is hier na haar trouwen gaan wonen. Mozart kwam er vaak, daarom zien we ook een grote Mozartfontein op de markt van St. Gilgen. 
Salzburg_tips-salzkammergut-Fuschlsee-g.jpg 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!