SalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburg

Adventstijd en kerstmarkt in Salzburg

De Salzburger Festspiele in de zomer zijn wereldberoemd, maar de adventstijd is zonder twijfel de mooiste, sfeervolste en gezelligste tijd van het jaar. De laatste jaren wordt de stad behoorlijk overspoeld door toeristen en is het overal ongelooflijk druk. Toch moet je de stad eens in de adventstijd hebben meegemaakt!

Salzburg_kerst-ChristkindlmarktDe adventstijd is een belangrijke tijd voor de inwoners van Salzburg. In deze periode zoeken ze elkaar allemaal op. Familie en vrienden komen op de eerste plaats: deze weken zitten vol met gezellige etentjes, koffiebezoekjes en vriendenavondjes. Natuurlijk mogen de traditionele dranken en maaltijden niet ontbreken.

Tussen de bedrijven door is het natuurlijk bij uitstek de voorbereidingstijd voor Kerstmis. Cadeautjes worden gekocht in de sfeervol ingerichte winkels, op de kerstmarkt en alle andere mogelijkheden die de stad biedt. De laatste jaren heeft het internationale publiek Salzburg ook ontdekt. Even op een zaterdagmorgen cadeautjes kopen is er voor de echte Salzburger niet meer bij, het is dan te druk.  

Romantiek
Hoe dan ook, voor iedereen is het aan te raden deze tijd in Salzburg mee te maken. De sfeer van Mozart, de sfeer van het traditionele en van Kerst voeren de boventoon. Als de eerste sneeuwvlokjes uit de hemel vallen en de geur van glühwein door de straten waart is het tijd voor de romantiek van de adventstijd.

Salzburg_kerst-ChristkindlmarktNeem de tijd om het iets hogerop te zoeken. Ga via de Festungsberg, de Kapuzinerberg of de Mönchberg naar boven en geniet van het uitzicht op de Altstadt van Salzburg in de sneeuw. Vooral als het schemerig wordt is het sprookjesachtig om de lichtjes in de huizen te zien, die de witte sneeuw op de daken doet oplichten.

Overal in de stad hoor je kerkklokken luiden, soms met een kerstmuziekje erin. De klokken herinneren ons aan het aankomende kerstfeest. De stad maakt zich op voor deze heilige dagen en verkeert in een prachtige sfeer.

Christkindlmarkt
Als je weer beneden in de stad komt, zie je overal de vreugde van de Christkindlmarkt. Voor velen komen de kinderjaren weer tot leven. Prachtig speelgoed, sfeervolle kerstversieringen, de geur van gepofte kastanjes, gebrande amandelen en verse punch, woorden kunnen het gevoel dat je op deze markt krijgt niet beschrijven!

Specifiek voor deze tijd van het jaar zijn de Lebkuchenherzen (harten met kleurige opdruk van een soort taai-taai), levende kerststallen, koortjes die op de hoek van de straat staan te zingen, handgebreide sokken en kerstversieringen in alle soorten en maten. Natuurlijk mag het ambachtelijke speelgoed niet ontbreken, hiervan zien we veel kraampjes op de kerstmarkt.

Salzburg_christkindlmarkt-kerstmarkt

Krampus
Salzburg-krampustag-salzburgOp 5 december, als wij Sinterklaas vieren, kent Salzburg (en de meeste Alpenlanden) een soortgelijk gebruik. 5 December is Krampustag: de dag van de Heilige Nikolaus en de afschrikwekkende Krampus, een soort duivel. De Heilige Niklaus geeft cadeautjes aan de lieve kinderen, de stoute kinderen worden door Krampus bestraft.

Vanaf 21 december lopen er 'perchten' door de straten. Dit zijn een soort duiveltjes, die iedereen schrik doen aanjagen. Als je door ze wordt aangeraakt of een tik krijgt, mag je eigenlijk blij zijn.., je wordt dan een geluksbrenger. Traditioneel lopen de 'perchten' met klokken rond. De winter moet met de klokken verdreven worden.

Salzburg_kerstmarktKerstmarkt
Voor de toeristen draait het om de kerstmarkten, die hier heel romantisch 'Christkindlmarkten' worden genoemd. In de Altstad zijn de belangrijkste op de Domplatz en Residenzplatz, waar al vanaf de 15e eeuw kerstmarkten worden gehouden. In de stad zijn meer gebiedjes met kerstmarkten, vergeet deze dus zeker niet mee te nemen tijdens je bezoek. Kijk ook eens op de Mirabellplatz, in de Sterngarten, de St. Petersplatz of op de Hohensalzburg.

De kerstmarkt in Salzburg mag voor ons dan niet zo bekend zijn, het is wel één van de oudste van Europa en wint altijd prijzen voor de mooiste, sfeervolste en meest traditionele kerstmarkt in Europa. In het Duitstalige gebied is het zeker nummer één. Hoog tijd dus om Salzburg in de adventstijd met een bezoek te vereren!


Salzburg_kerst-kerstmarkt

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!