Salzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburgSalzburg

Wolfgang Amadeus Mozart, zijn leven!

In Salzburg draait het toeristische gebeuren om vier zaken: Het zout, de bisschoppen, the sound of Music en...Mozart. Overal in de stad komen we zijn naam, zijn afbeelding en zijn muziek tegen. Hoogste tijd om ons te verdiepen in het leven van dit genie dat zelf helemaal niet zo dol was op Salzburg!

Salzburg_tips-mozart-1.jpgJoannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart is op 27 januari 1756 in Salzburg geboren. Op 5 december 1791 is hij op 35-jarige leeftijd in Wenen overleden. Wij kennen Mozart het best onder de naam Wolfgang Amadeus Mozart. Amadeus is een verbastering van zijn vierde naam Theophilus (betekent vriend van God).

Zelf gebruikte hij zijn naam op meerdere manieren. De eerste twee namen liet hij meestal achterwege, maar Wolgangus en Amadeus kwamen vaak in zijn ondertekeningen terug. Het hing een beetje van de gelegenheid en het land waar hij zich op dat moment bevond af hoe hij ondertekende.
De naam die in zijn kinderjaren werd gebruikt was Wolfgangelr of Wolferl. 

Wolfgang Amadeus Mozart, zoals de meeste mensen hem kennen, is misschien wel de belangrijkste man in de klassieke muziek aller tijden. Hij heeft de componisten van zijn tijd en van ver daarna beïnvloed. Vooral Beethoven heeft het werk van Mozart als voorbeeld gebruikt. 

Als klein kind bespeelde Mozart al meerdere instrumenten (piano, viool en hij dirigeerde). Zijn eerste viooltje is te bezichtigen in zijn geboortehuis aan de Getreidegasse. Mozart is een rebel geweest, niet altijd een sympathiek man, maar wel een genie die tot op de dag van vandaag vele bezoekers naar Salzburg trekt. Bovendien heeft hij nog steeds vele miljoenen bewonderaars overal ter wereld.

Geboortehuis

Salzburg_tips-mozart-2.jpgMozart werd dus op 27 januari 1756 geboren in de Getreidegasse nummer 9 in Salzburg. Dit huis staat er nog steeds en doet dienst als museum. Het is niet te missen in de Getreidegasse. Het huis is geel en er hangen Oostenrijkse vlaggen buiten. Meestal zie je veel mensen voor de ingang, iedereen wil het huis graag bezichtigen. Meer informatie vind je op onze pagina over het geboortehuis van Mozart.

Mozart heeft zijn talent niet van vreemden. Zijn vader was componist, zijn moeder violist. Toen hij 7 jaar was vertrok de familie dan ook voor een lange reis door Europa. Deze reis zal uiteindelijk drie jaar duren en staat bekend als 'the Grand Tour'. Deze tochten werden veel gemaakt door (met name) rijke Engelsen, die hun kinderen wat van Europa wilden laten zien. Ook kunstenaars maakten vaak een 'grand tour' om inspiratie op te doen en kennis te nemen van andere gebieden en collega's in Europa. De familie Mozart paste dus goed in deze traditie. Het is een eerste uiting van toerisme in die tijd. 

Via Beieren en Beglië komen de Mozarts aan in Parijs. Vandaaruit gaan ze via het Kanaal naar Engeland. Wanneer ze weer terugkeren naar het vasteland doen ze ook Nederland aan. In Rotterdam worden Mozart en Nannerl allebei ernstig ziek en duurt het een paar weken voor ze verder kunnen en weer aan optreden kunnen denken. Als ze beter zijn geven ze diverse concerten in ons land en via wederom Parijs keren ze terug naar Salzburg.

Mozart heeft in de drie jaar durende Grand Tour voor veel belangrijke mensen opgetreden, zoals landvoogden, koningen en keizers. Onder deze belangrijke mensen kunnen we noemen Koning Lodewijk de 15e van Frankrijk, Koning George de 3e van Engeland en onze stadhouder Willem de 5e. Hij kreeg dus een behoorlijke bekendheid, zeker ook omdat hij tijdens de reizen zelf stukken aan het componeren was. Gezien zijn leeftijd was dat erg bijzonder.

wordt vervolgd... 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!