SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

The Sound of Music in Salzburg

Mozart is een publiekslieveling in Salzburg, maar er is meer. The Sound of Music, de wereldberoemde film over Maria von Trapp die haar Kapitein vindt en trouwt, heeft haar roots in Salzburg. In de stad vind je nog een flink aantal filmspots, al ligt niet alles in de stad zelf. Wil je op zoek naar de punten die je kent uit de film? De meesten zijn er nog, kom maar eens kijken!

Het verhaal rond The Sound of Music in Salzburg is een wonderlijk verhaal. De Sound of Music is pas sinds oktober 2011 'geland' in Salzburg. Tot die tijd werd het praktisch genegeerd. Het gekke is dat je overal posters, ansichtkaarten, kalenders en andere souveniers van The Sound of Music kan kopen. Ook kun je een rondrit maken die langs een aantal filmspots rijdt en uitleg geeft.

Sound of Music Tour
Een leuke manier om The Sound of Music in Salzburg te beleven is de bustour langs diverse locaties van de film. Ontdek de heuvels die al sinds 1967 tot leven komen dankzij de "Sound of Music". Deze 4 uur durende tour langs de beroemde filmlocaties voert je door het historische centrum van Salzburg en brengt je naar het adembenemende Alpenlandschap bij Salzkammergut.
Met Albus, het bedrijf dat ook bij de filmopnames van "The Sound of Music" betrokken was, wordt je rond de tuinen van Schloss Mirabell geleid, waar de beroemde scène van het lied "Do-Re-Mi" werd opgenomen, alsook naar het 17e-eeuwse Schloss Hellbrunn, waar Rolf en Liesl "16 Going on 17", en Maria en de Baron "Something Good" zongen. Wanneer je naar het berglandschap rond Salzkammergut rijdt, stop je bij het idyllische Schloss Leopoldskron, het Benedictijnse klooster Nonnberg, de Wolfgangsee en de kloosterkerk in Mondsee, waar Maria naar de Baron bij het huwelijksaltaar liep. Er is een hoog 'meezinggehalte' waar je van moet houden. 
Boek je ticket(s) van tevoren online en je hoeft niet in de wachtrij voor de bus!

Boek online tickets voor de Sound of Music bustour!

Salzburg_the-sound-of-music

Ondanks het feit dat jaarlijks duizenden mensen een bezoek aan Salzburg brengen vanwege de Sound of Music, lag deze film toch gevoelig in de stad. Mensen zwegen erover en bij de VVV waren ze niet al te scheutig met informatie. Overal ter wereld is de film bekend en is hij herhaaldelijk in de bioscopen verschenen, maar niet in het Duitstalige deel van Europa. De film was hier zelfs vrij onbekend, terwijl het wereldwijd tot één van de meest gespeelde films behoort.

TIP 2: Maak een fietstour met een (zingende) gids langs de locaties van The Sounf of Music!

Boek hier een fietstour door Salzburg!

Salzburg_sound-of-music-tour

Salzburg zelf telt ongeveer 150.000 inwoners, maar jaarlijks komen ca. 300.000 toeristen, mede voor The Sound of Music naar Salzburg toe. De tegenzin heeft drie belangrijke redenen:

  1. Wie de film kent zal de achtergrond van deze tegenzin begrijpen. Het Nazi-oorlogsverleden dat door de film naar boven komt, is voor veel Oostenrijkers pijnlijk. Hoewel je dus overal herinneringen kunt vinden, zul je weinig mensen vinden die er uitgebreid over willen vertellen. Ze willen niet aan de oorlog en het Naziverleden herinnert worden, maar staan toeristen niet in de weg als die toch de spots uit de film willen zien.

2. Voor de Salzburgers zelf telt bovendien heel sterk mee, dat het verhaal van de Amerikaanse, gelikte film niet zo heel veel overeenkomsten heeft met het echte verhaal van de Familie von Trapp. De Hollywoodfilm is enorm geromantiseerd, de Oostenrijkers kennen het verhaal niet meer terug.

3. Ten derde was er een groot en belangrijk punt waarom we in Salzburg weinig zagen van de film. Misschien is dit wel hét belangrijkste punt: de rechten voor de film en de afbeeldingen lagen niet in Salzburg, maar bij allerlei mensen en bedrijven die de rechten hadden gekocht. Het was lange tijd niet mogelijk voor de stad om de film commercieël in Salzburg te verwerken. Er zijn echter ook Salzburgers die dit punt verwerpen, omdat in vele andere (wereld) steden wel rechten verkregen werden om de musical op te voeren. Blijkbaar lag dat met Salzburg toch een beetje anders.

Musical
In oktober 2011 is hier voor een groot deel verandering in gekomen. Eindelijk heeft Salzburg rechten kunnen kopen en is de musical opnieuw geschreven voor het Oostenrijkse publiek. Deze musical is anders dan de musicals die overal ter wereld worden opgevoerd. Er zijn veel aanpassingen gedaan, om de Oostenrijkers het verhaal weer te laten herkennen. Het gelikte en commerciële is ervan af en de Salzburgers hebben de musical met open armen binnen gehaald. De resencies waren geweldig en de stad stond bol van blijdschap in de eerste week van de uitvoering. Nu, in het najaar van 2012, draait de musical nog steeds op volle touren en trekt het nog steeds meerdere malen per week volle zalen. 

Salzburg_tips--the-sound-of-music-k2.jpgThe Sound of Music was eindelijk geland in Salzburg, waar de musical volgens veel mensen thuishoort. Een Nederlandse ster speelt overigens de hoofdrol in deze musical, te weten Wietske van Tongeren. Op veel punten klopt de film niet met de werkelijkheid. Ten eerste was de kapitein in het echt een schat van een man en was Maria een echte bitch! Erg teleurstellend voor velen van u, maar zo was het wel.

De kapitein hoefde ook helemaal niet in dienst en de familie is niet in de oorlog gevlucht op de manier zoals we dat in de film zien. De von Trapps zijn voor de oorlog met de trein naar Italië gegaan en van daaruit naar de VS vertrokken. Ook Rolf heeft niet bestaan, net als meerdere figuren in de film. De film heeft een enorme romantische wending genomen, waardoor het filmverhaal niet meer klopt met de werkelijkheid.

Maria was geen lieve moeder voor haar kinderen (buiten de zeven kinderen van de Kapitein, kregen ze er later samen nog drie bij). De jongste kinderen hebben erg onder haar 'regime' geleden. De echte Maria heeft haar rechten verkocht voor de film, maar wilde zelf nog wel te zien zijn in de film. De producenten hebben haar beloofd dat ze ook echt in de film mee zou doen, wat uiteindelijk op een vreselijke teleurstelling voor Maria uitliep. Ze mocht als figurante meespelen, maar dat is erg op de achtergrond, eigenlijk niet zichtbaar.

Filmspots

Welke filmspots kunnen we in Salzburg bekijken? Hier vind je alle spots die interessant zijn voor de echte Sound of Music-liefhebber op een rij. Je zult merken dat je niet de enige bezoeker bent! Met name Japanners zijn erg geïnteresseerd. Bij de meeste spots vind je informatie over het monument en de manier waarop de spot in de film is verwerkt.

Het huis van Kapitein von Trapp: Schloss Leopoldskron. Er zijn twee huizen gebruikt die zijn samengevoegd tot één huis in de film. Het eerste is het mooie Schloss Leopoldskron aan de andere kant van de Mönchberg, het tweede is Schloss Frohnburg aan de Hellbrunner Allee. Schloss Leopoldskron ligt aan een meertje dat de naam Leopoldskroner Weiher draagt. Dit meertje zul je herkennen van de film. Hier zijn vele opnamen gemaakt, onder andere de bootscéne wanneer Maria met de kinderen thuiskomt na een gezellige dag in de stad en de omgeving. Kapitein von Trapp blijkt thuis te zijn gekomen en Maria valt met kinderen en aankopen uit de boot.

Salzburg_Schloss_Leopoldskron_sound_of_music_tour

De Hohensalzburg is daarbij vaak op de achtergrond te zien. De spiegelzaal van Leopoldskron diende als inspiratie voor een nieuw te bouwen decor in Los Angeles voor de feestavond. Het slot Leopoldskron is in de film eigenlijk helemaal niet te zien, alleen het water en de tuin. Er werd een groot decorbord met een afbeelding van Schloss Frohnburgh in de tuin van Leopoldskron geplaatst, met het meer op de achtergrond. Er zijn wat trucs toegepast om het verhaal kloppend te krijgen. We zien dus Schloss Frohnberg op een decorcbord in de tuin van Schloss Leopoldskron! Schloss Leopoldskron is niet van binnen te bezichtigen, het is in bezit van een Amerikaanse stichting.

Schloss Frohnberg, aan de Hellbrunner Allee Dit is het tweede slot waar buitenopnamen van het huis zijn gemaakt. De buitenkant van dit slot zien we in de film terug. De laan met de bomen die bij het Slot horen, zien we diverse malen in de film terug, o.a. aan het begin als Maria met haar gitaar voor het eerst naar het huis loopt en het lied "I have confidence" zingt. Rolf die steentjes tegen het raam van Liesl gooit en ook de scene als Kapitein von Trapp na terugkomst van zijn huwelijksreis de Nazivlaggen kapot scheurt, speelt zich af op deze lokatie. In dit slot vinden we vandaag de dag de Mozarteum muziekacademie.

Salzburg Aigen (wijk van Salzburg). Hier vinden we het huis waar de echte familie von Trapp heeft gewoond. In 1938 vertrok de familie vanuit dit huis met de trein naar Italië. Vanuit Italië verhuisden ze naar Vermont (Stowe) in de Verenigde Staten. Het einde van de film is dus heel romantisch (door de bergen lopend richting Zwitserland, wegkomend van de Nazi's), maar berust niet op de historische feiten.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is dit huis door de familie verkocht. Het huis is in de oorlog ingenomen door de Duitsers, Himmler had er zelfs zijn kantoor. Tegenwoordig is het een seminair. Dit huis is niet gebruikt in de film. Tot 2008 was het niet toegankelijk voor publiek, tegenwoordig wordt het huis gebruikt als hotel, je kunt er dus overnachten.

De Hohensalzburg. De Hohensalzburg herbergt het museum van het poppentheater, dat de inspiratie vormde voor het marionettenspel in de film. Schitterend om te bezoeken.

Schloss Mirabell. In de tuinen van dit bisschoppelijk paleis danst Maria met de kinderen in het lied "Do-re-mi". Op de achtergrond zien we de vele kerktorens van het barokke Salzburg en de Hohensalzburg, iets dat vandaag de dag nog steeds een prachtig plaatje oplevert! Je zult het zeker herkennen als je de film vaker hebt gezien.
Salzburg_tips-thesound-of-music-mirabel.jpg
Mönchbergterras. Dit terras vind je vanzelfsprekend op de Mönchberg. Als je met de Mönchberglift naar boven gaat, kom je uit op een prachtig uitzichtpunt. Dit is een bekend punt in de stad. Aan de reling (waar je prachtig uitzicht over de Altstadt hebt) zong Maria met de kinderen een deel van het Do-re-mi-lied. Iedere vrijdag om 15.00 uur gaan alle kerkklokken van de stad luiden en zul je ontroerd raken door de pracht van het geluid gecombineerd op het schitterende uitzicht over de Altstad. Dit heeft niets te maken met de Sound of Music, maar heeft een Christelijke achtergrond. Vrijdag is symbool voor Goede Vrijdag en 15.00 uur is het tijdstip dat Christus overleed aan het kruis.

Salzach. De rivier die door Salzburg loopt is de Salzach. Langs de rivier liepen vroeger wandelpaden waarover Maria met de kinderen liep op de eerste dag dat ze uitgingen. Gehuld in vermaakte gordijnen hadden de kinderen de dag van hun leven. De wandelpaden zijn nog wel te zien, maar moeilijk en meestal niet toegankelijk.

Fiaker (paardenkoets). In de film zien we ook een fiaker (paardenkoetsje) dat een ronde door de stad maakt. Jij kunt dit ook doen. Het is niet goedkoop. Voor ca. 36 euro kun je je 20 minuten door de stad laten rijden. Je kunt met meerdere personen in een koetsje. Met een beetje geluk vertelt de koetsier je het één en ander over de stad, al zal het door het prachtige Salzburger accent niet altijd even verstaanbaar zijn!

Residenz. Het statige gebouw in het midden van de stad, de Residenz, zul je vast uit de film herkennen. In de film is dit het hoofdkwartier van de nazi's. Er hangt uit ieder raam een langwerpige nazivlag. Nu is de Residenz een museum van schilderkunst en wordt het gebouw gebruikt voor concerten, conferenties en vergaderingen. Het is open voor publiek, met name het museum. Het kan echter gebeuren dat er besloten groepen zijn waardoor het op de dag dat jij er bent niet voor publiek geopend is.

Nonnberg, hier ligt het klooster van Maria. De echte Maria von Trapp is hier inderdaad postulante geweest. Je kunt via een wandelpad het klooster bereiken. Je kunt de begraafplaats en de kerk bezoeken, maar verder blijft het klooster gesloten voor bezoekers. Er is met speciale toestemming gefilmd. De poort van het klooster zul je ongetwijfeld herkennen uit de scene waarin de kinderen von Trapp Maria terug willen halen uit het klooster als ze is gevlucht. 

Alte Markt. Dit gezellige marktplein aan de achterkant van het geboortehuis van Mozart zul je ook herkennen uit de film. Hier zie je de markt waar Maria een tomaat naar Gretl gooide, en miste. De markt is er nog steeds, het is een permanent marktje. Met name groente, fruit en bloemen, maar ook souvenirs worden er verkocht.

Mozart voetgangersbrug, gekleed in picknickkleding gaat Maria hier met de kinderen overheen.

Hotel Bristol, hier heeft de crew 'gewoond' ten tijde van de opnamen in 1965. 

Schloss Hellbrunn. Dit gele kasteel heeft een groot en mooi park, wat we op een andere plaats op deze site uitgebreid bespreken. Het gaat ons nu om de The Sound of Music en daarbij speelt het park van dit kasteel een grote rol. In dit park vind je namelijk het paviljoen (gazebo) waar Liesl en Rolf hun "16 going on 17" zingen en Maria en de kapitein later in de film elkaar hun liefde betuigen. Vroeger stond dit paviljoen in de tuin van Slot Leopoldskron, maar het is verplaatst naar Hellbrunn.

Salzburg_Salzburg-paviljoen-sound-of-music

Leopoldskorn is niet meer toegankelijk voor publiek, Hellbrunn wel. Helaas is het niet mogelijk zelf over de banken te zwieren en het liedje na te zingen en spelen, de deuren van het paviljoen zijn dicht. Alleen het uiterlijk van dit paviljoentje is gebruikt in de film, het interieur is ook in de studie in Hollywood nagebouwd. 

Festspielhaus. Bij het Grote Festspielhaus vind je de Felsenreitschule. Dit zien we in de film terug als de familie het laatste optreden in reiskleding geeft voor ze Oostenrijk verlaten. Een beroemd plaatje, dat we via een rondleiding door de Festspielhauser kunnen bezichtigen.

Mondsee. In Mondsee vinden we de gele kerk waar de bruiloft tussen Maria en de Kapitein plaatsvindt. Zeker de binnenkant zul je ongetwijfeld uit de film herkennen, vooral de trap naar het altaar en de drukke baroktaferelen.

Hochwerfen. Ten zuiden van Salzburg vinden we Schloss Hochwerfen. De bergalmen die je boven dit kasteel ziet zijn ook veelvuldig gebruikt in de film. Vooral voor het eindstuk van het do-re-mi-lied zijn hier veel opnamen gemaakt. Je ziet het slot ook op de achtergrond.

Salzburg_tips--the-sound-of-music-unterberg.jpgUntersberg. Vlakbij Helbrunn ligt de Untersberg. Hier zijn de opnamen gemaakt van de 'vluchtscene'. De film eindigt met het wandelen over de berg naar Zwitserland. Vanuit de hele stad heeft men uitzicht over de Untersberg, je kunt er zelf ook met een kabelbaan naar boven om te genieten van het prachtige uitzicht. Als je een beetje topografisch inzicht hebt, zal het duidelijk zijn dat Zwitserland niet aan de andere kant van de Untersberg ligt! De film wil ons dat suggereren, maar dat is dus niet waar. Vooral voor de Japanse toeristen is dit een moeilijk te accepteren feit.

Veel binnenopnamen voor de film zijn in de filmstudio's van Los Angeles opgenomen. De opnamen in het huis (slaapkamer met onweerscene e.d.), de scene waar Liesl en de Kapitein "Edelweiss" zingen, het bal en alle andere scenes in het huis zijn dus niet in Salzburg opgenomen. Alleen voor de buitenscenes is de hele crew naar Oostenijk gekomen.

De scenes die op de binnenplaats van het klooster plaatsvinden zijn in Tsjechië opgenomen. Salzburg had geen geschikte locatie en de stad zag het belang van de film nog niet zo in, dat ze in een goede locatie wilde investeren. De latere directeur van het VVV sprak hier met veel veel spijt over! 

Beleven
Behalve een rondrit met de bus langs de locaties van The Sound of Music zijn er nog andere manieren om in Salzburg het legendarische filmverhaal te beleven.

* Sound of Music Dinner Shows. Een internationaal gezelschap speelt en danst de sterren van de hemel op muziek van de Sound of Music. Tijdens deze avond kunt u een diner bijboeken (speciaal afgestemd op de Sound of Music). dagelijks van mei - oktober. € 46,- incl. drank en 3-gangendiner, € 32,- zonder menu. 
* In het Marionettentheater is ook een voorstelling van de Sound of Music te zien (sinds 2008).
* In Aigen, waar de echte familie von Trapp woonde, is een klein, maar sfeervol hotel geopend dat de sfeer van de Sound of Music vertegenwoordigt. er zijn 14 kamers waar je The Sound of Music kunt voelen!
Villa Trapp, Traunstrasse 34. Salzburg.

Salzburg_sound-of-music-tour

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
06-08-2014

henriette | Wij zijn er geweest! Wat een belevenis. Helemaal omdat ik de film al ontelbare x heb gezien. Echt een aanrader.

03-04-2014

Jorien | Super deze info , we gaan helemaal voorbereid naar Salzburg . Dit scheelt heel veel uitzoekerij!! Thanks !!