SalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburg

Wijk Aigen

In het zuidwesten van Salzburg vinden we de wijk Aigen. Het is één van de duurste woonwijken van de stad, wat al terug te leiden is naar de geschiedenis. Aigen is het Oudduits voor Eigan en wil zeggen: bezitten, hebben. Het duidt op de boeren van vroeger die hun boerderij in bezit hadden en geen geldelijke betaalplichten hadden naar het uitvoerende gezag. Een Aigner is een vrije boer, die niets hoeft af te dragen. Vele bekende Oostenrijkers hebben in de wijk Aigen gewoond.

Aigen is een wijk met veel villa's en prachtige tuinen en parken er omheen. In de 18e eeuw was het een plek voor 'verlichte vrijdenkers', een soort vrijmetselarij. Deze groep werd en wordt altijd vereenzelvigd met veel mystiek en wordt daarom ook wel 'Illuminati' genoemd. De kerkvorsten zagen dit echter niet zo zitten en verboden de activiteiten van de loges.

Op 15 augustus wordt hier in Aigen ieder jaar de 'Krönungsmesse' van Mozart opgevoerd. Dit berust eerder op een legende dan op een geschiedkundig feit. Hoe dan ook, het is een mooie traditie die in deze wijk niet wordt gebroken.

De wijk Aigen kreeg tussen 1850 en 1914 gestalte. Na de Wener revolutie van 1848 was het niet meer zo prettig om in Salzburg-stad te wonen. Veel huizen vervielen en bovendien werd er een spoorlijn door het zuiden van Salzburg aangelegd. Reden te over voor de kapitaalkrachtigen van Salzburg om een eigen plek te zoeken: de wijk Aigen.

Salzburg_wijken--aigen-Villa-Lamberg.jpgOnder de vele landhuizen vinden we de villa Grünbichlhof uit 1855, Villa Schmederer uit 1887 en Villa Walburga uit 1863.Deze laatste, Villa Walburga, is bekend als de von Trapp villa. Oorspronkelijk werd de villa gebouwd in 1863, voor het eerst verbouwd in 1883 om vervolgens door te gaan onder de naam Villa Lamberg. In 1924 onderging het een tweede verbouwing. De familie von Trapp (de echte familie von Trapp!)woonde tot hun emigratie naar de VS in 1938 in deze villa.

Na het vertrek van von Trapp namen de Duitsers de villa in beslag. Van 1938 tot 1945 heeft de SS leider Heinrich Himmler hier gewoond. In 1953 is het huis gekocht door de Missionarissen van het Kostbare Bloed. De villa was tot 2008 niet voor bezichtiging geopend, nu is het een hotel. Er komen busladingen vol toeristen voorbij (met name Amerikaanse toeristen) die het huis van de familie von Trapp uit Thw Sound of Music willen zien.

Salzburg_wijken--aigen-2.jpgOok te bezichtigen is het uit 1402 stemmende Slot Aigen. Het is eigendom van Landolf Graf Revertera, die in Oostenrijk bekend is geworden door zijn hulp aan Roemenië. Het huis en tuinen liggen langs de Felberbach. Ten oosten van slot Aigen ligt het beroemde bijhorende park Aigen. Het park heeft meer te bieden dan het slot. Het is een Engels landschapspark uit 1780. In 1804 heeft Domheer Ernst Fürst Schwarzenberg het opgepakt en aangelgd.

Tot 1955 was het park in verval geraakt, maar gelukkig is het weer helemaal hersteld en kunnen we er weer van genieten. Je vindt in dit park mooi aangelegde paden, kloven, grotten, watervallen, monumenten, prachtige uitzichtpunten en een bijzondere tuinarchitektuur uit de 19e eeuw. De Beierse koning Ludwig 1 was groot fan van dit park. Hij maakte een dichtzin voor het park:"Einzig bist Du holdes Aigen, Nirgends hast Du Deines gleichen in der inermess'ner Welt".

Je vindt het park aan de Schwarzenbergpromenade 37 in Aigen, Salzburg. Aangeraden wordt het Natuurleerpad te lopen, dat ruim een uur wandelen betekent.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!