SalzburgSalzburgSalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburg

Sigmund Haffner Gasse

Als je vanaf de Salzach naar de Mönchberg loopt via de winkelstraten, dan kom je ook door de Sigmund Haffner Gasse. Het lijkt een donkere straat waar weinig te beleven valt, maar hier vind je prachtige winkels en gezellige restaurantjes. Ga er dus vooral even kijken en laat je verrassen door dit steegachtige straatje.

De Sigmund Haffner Gasse bestond al in 1140 en is één van de oudste straten van Salzburg. Sigmund Haffner was een succesvol zakenman en is zelfs burgemeester van Salzburg geweest. Hij leefde in dezelfde tijd als Mozart (18e eeuw). Zijn zoon had dezelfde leeftijd als Mozart, ze kenden elkaar redelijk goed. Mozart heeft zelfs de Haffner Serenade geschreven voor de verloving van de dochter van Sigmund Haffner.

De straat verbindt de Getreidegasse met de Franziskannergasse. Aan de Salzachkant van de straat vinden we het oude Stadhuis van Salzburg, aan de noordkant staat de Franziskannerkirche. Dit zijn allebei highlights in Salzburg als het om bezienswaardigheden gaat.
Salzburg_winkelstraten-sigmund-haffner-gasse-g.jpg
Over de gebouwen valt ook nog wel het één en ander te vertellen. Kijk goed op de plaquettes aan de gevels, die vertellen je hele verhalen. De beroemde aartsbisschop Wolf Dietrich en zijn maitresse Salome Alt hebben hier gewoond. Ook Heinrich Biber, een bekende componist had zijn woning in de Sigmund Haffner Gasse. 

Salzburg_winkelstraten-sigmund-haffner-gasse-k.jpgIn deze straat vinden we onder andere de winkel van Katharina Kaesbach (mode-ontwerpster), Bogner (kleding), een Lacoste Store, boekhandel Eduard Höllrigl, 'Felleis, Knittelfelder & Yhunfisch' (bourgondische levensmiddelenzaak met veel wijn uit italië en heerlijke etenswaren), Marco Polo, Windsor (kleding), Mediterraneo (restaurantje), het Best Western Hotel Elefant (4 sterren, de naam komt uit de 16e eeuw waarbij een olifant geschonken is aan de keizer) en het specialiteitenrestaurant voor de Salzburger Nockerl...S'Nockerl (waar ook veel andere gerechten te krijgen zijn).

Kortom, de Sigmund Haffner Gasse is een aantrekkelijke winkelstraat en bovendien een verbinding tussen een aantal belangrijke bezienswaardigheden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!