SalzburgSalzburgsalzburg-winterSalzburgSalzburgSalzburg

Judengasse

De Judengasse is, zoals de naam al zegt, de straat geweest waar de Joden woonden. Ook in Salzburg waren de Joden niet zo geliefd. In deze straat lag een Joodse school en op nr. 15, waar nu het hotel Altstadt Radisson staat, bevond zich vroeger de synagoge.


Salzburg_winkelstraten-Judengasse-k3.jpgEen beschrijving van de Joodse geschiedenis kun je vinden bij de synagoge van Salzburg. De Judengasse is een verlenging van de Getreidegasse, in het hart van de Altstadt. Het is een smalle straat, waar de huizen van de beide zijden vaak erg dicht tegen elkaar staan. De straat heeft nog steeds een middeleeuwse flair en behoort daarmee tot één van de mooiste straten van Salzburg.

Op nr. 3 vind je één van de weinige Jugendstill huizen van Salzburg. Het heeft een prachtige facade en een schitterend portaal. Verder zijn er veel exclusieve winkels in de Judengasse te vinden. In "Gasthaus zum Morren" was de familie Mozart vaak te vinden. Op nr. 8 sliep Franz Schubert in 1825 één nacht (zie gedenksteen) en dit is ook het punt waar de huizen van beide kanten enorm dicht bij elkaar staan. Ze raken elkaar nog net niet, maar het scheelt niet veel! Dit stukje wordt het Döllerergässchen genoemd.

Salzburg_winkelstraten-Judengasse-k2.jpgIn de Judengasse vonden we in het verleden twee bijzondere winkels: Eén voor Kerst en één voor Pasen. Beide zaken hadden meerdere verdiepingen vol met kerstballen en Paaseieren (voor elk feest een eigen pand). Het was een zeer geliefd punt voor toeristen, maar helaas bestaat het niet meer. De winkel is er nog wel, maar beslaat nu alleen de begane grond van de voormalige paaseierenwinkel. In deze winkel kun je nog steeds paaseieren en kerstspullen kopen, maar is dus veel kleiner dan je je misschien van een vorig bezoek aan Salzburg herinnert!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!